Dziedzina
Michałek: Wyznacz dziedzine
arcctg(tg5)
Jest na to jakis uniwersalny wzór?
24 paź 12:32
wredulus_pospolitus:
Ale jaką niby dziedzinę tutaj masz wyznaczyć

Przecież to jest konkretna liczba ... tak samo jak π czy
√4646823
24 paź 12:34
Michałek: Obliczyc obliczyc, pomylilo mi sie poprzedniego zadania

Tak czy inaczej są jakies wzory na obliczanie np arctg(sin) arcsin(cos) itp.?
24 paź 12:45
wredulus_pospolitus:
należy zauważyć takie oto zależności:
| | π | |
arcctg(x) = |
| − arctg(x) |
| | 2 | |
więc:
| | π | |
arctg(tg(5) = |
| − arctg(tg(5)) = ...  |
| | 2 | |
24 paź 12:52
wredulus_pospolitus:
także wiemy, że:
| | π | |
arcsin(x) + arccos(x) = |
| (o ile oczywiście x∊[−1;1] ) |
| | 2 | |
24 paź 12:56
: −88,34
24 paź 14:32