Wielomian w Z
Aruseq: Jedynym pierwiastkiem rzeczywistym wielomianu f∈R[x] jest −1, a wśród jego pierwiastków
zespolonych
są liczby 2+i oraz 3−i. Wynika z tego, że:
a) stopień wielomianu f jest nieparzysty − tak
b) wielomian f jest podzielny przez wielomian x2−4x+5 − tak
Czemu akurat takie odpowiedzi?
24 paź 11:06
q:
a) zapisałbym tak
f(x)=(x−(−1))(x−(2+i))(x−(3−i) wiec stopien wielomianu trzeci
b) sprawdziłbym czy
(x+1)(x−(2+i))=x2−4x+5
(x+1)(x−(3−i))=x2−4x+5
(x−(2+i))(x−(3−i))=x2−4x+5
24 paź 11:44
wredulus_pospolitus:
wowwwwwww
@q −−− przemyślałeś to co napisałeś?
1. żadne z tych równań nie jest prawdziwe (w każdym równaniu po lewej stronie będzie część
urojona)
2. kto powiedział, że są to JEDYNE pierwiastki zespolone?
24 paź 12:02
ite:
ad 11:44
👉Jeśli liczba zespolona z = x + y*i jest pierwiastkiem wielomianu W(z),
to liczba z* = x − y*i /sprzeżenie z/ też jest pierwiastkiem tego wielomianu.
24 paź 12:03
wredulus_pospolitus:
druga sprawa −−− (a) jest poprawną odpowiedzią wtedy i tylko wtedy jeżeli przyjmiemy, że prawdą
jest, że Q(x) = x3 ma TRZY (jednakowe) pierwiastki rzeczywiste.
24 paź 12:06
ite:
@Aruseq
Badany wielomian W na podstawie tw. z 12:03 możemy zapisać jako iloczyn:
W=[x−(−1)]*[x−(2+i)]*[x−(2−i)]*[x−(3−i)]*[x−(3+i)]*Q(x)
natomiast wielomian P=x2−4x+5=[x−(2+i)]*[x−(2−i)],
a więc W=[x−(−1)]* [x−(2+i)]*[x−(2−i)] *[x−(3−i)]*[x−(3+i)]*Q(x) jest podzielny przez
wielomian P.
24 paź 12:20
q:
Mamo
ite i
wredulus znęcają sie nade mną

Teraz poważnie
Tak pisząc to myslalem o rozwiazaniach sprzezonych
Jakby sprawdził to wyszłoby co wyszło.
Też skorzystam z tego
24 paź 13:21
Aruseq: No przecież, rzeczywiście. Dziękuję bardzo!
24 paź 17:14
q:
I zapamiętaj to dobrze bo być może za rok pomożesz komuś kto bedzie w takiej samej sytuacji jak
Ty obecnie
24 paź 17:23
Maciess: Mnie ciekawi skąd tytuł wątku
24 paź 18:18
Aruseq: nie rozumiem? chodzi o "wielomian w Z"?
24 paź 21:15
wredulus_pospolitus:
tak ... o to mu chodziło
24 paź 22:04
Aruseq: Hahah, oczywiście w C
24 paź 22:10