relacje
123: Niech p będzie elementem zbioru X. W zbiorze 2X podzbiorów zbioru
X określamy relację R = (2X, grR, 2X):
grR := {(A, B) ∈ 2X × 2X : (A = B) ∨ (p ∉ A ∪ B)}
Czy R jest relacją równoważności?
Proszę o rozpisanie symetryczności i przechodniości bo jej nie jestem pewien
24 paź 10:08
jc:
Jeśli A jest w relacji z B, to A=B lub p∊A∪B,
a wtedy B=A lub p∊B∪A, co oznacza, że B jest w relacji z A.
Przechodniość. Załóżmy, że A jest w relacji z B i B jest w relacji z C.
Przypadek, kiedy A=B lub B=C jest oczywisty.
Załóżmy więc, że A≠B i B≠C. Wtedy p∉A∪B i p∉B∪C, ale
to oznacza, że p∊A i p ∊C, czyli A jest w relacji z C.
24 paź 13:11