proszę o rozwiązanie
anna: wykaż że dla każdej liczby naturalnej n wyrażenie 3n2 +6n +5 przy dzieleniu przez 12
daje resztę2
23 paź 17:49
k: Sprawdź dla n = 2
23 paź 17:56
wredulus_pospolitus:
no tak bardzo średnio ... niech n = 12

reszta z dzielenia będzie równa 5 ... nawet nie
trzeba liczyć.
23 paź 18:08
ABC:
nie było w poleceniu że dla nieparzystych n?
23 paź 19:05
chichi:
też mnie się wydaje @
ABC, ze tak było w poleceniu, bo wtedy jest co dowodzić
23 paź 19:09
ABC:
3(2k+1)2+6(2k+1)+5=3(4k2+4k+1)+12k+11=12(k2+2k+1)+2
23 paź 19:11
6latek:
A panna
anna ani be, ani me ,ani kukuryku
23 paź 19:27
anna: dziękuję bardzo ale w poleceniu nie było dla nieparzystych
23 paź 19:43
. :
To wtedy piszesz : trudno udowodnić coś co nie jest prawda. Napisać kontrprzyklad i zakończyć
uśmieszkiem
23 paź 20:05
q:
A jak Pani nauczycielka ma ten dzień i jest nie w humorze?
To może lepiej się nie uśmiechać i pokazywać swoje szczęscie
23 paź 22:28