gauss jordan
gwqujewq: x1 + 2x2 + x3 =0
2x1 + 3x2 − x3 = 1
x1 + x2 − 2x3 = 1
przekształacając doszedlem to tabelki gdzie mam
[ 1 2 1 I 0 ]
[ 0 −1 −3 I 1 ]
trzeci wiersz calkiem mi sie wyzerowal
co ja moge dalej z tym zrobic? Czy w metodzie gaussa jordana kazda sciezka ktora nie zawiera
bledow prowadzi do celu czy czasami trzeba probowac innej?
Bo nie moge na nic wpasc tutaj
23 paź 16:00
. :
x3 = t, t∊R
Wtedy x2 = 1 − 3t
Oraz x1 = 5t − 2
23 paź 16:12
. :
Poprawka:
x2 = − 1 − 3t
x1 = 5t + 2
23 paź 16:14
gwqujewq: czyli z tego mi wynik normalny nie wyjdzie
23 paź 16:17
. :
Skoro zostają Ci dwa rownania a trzy niewiadome g to trudno mieć wynik bez parametry

Mieliśmy już macierze?
23 paź 16:21
gwqujewq: miałem tak początki dodawanie odejmowanie mnożenie
23 paź 16:22
gwqujewq: A mógłbyś powiedzieć czy w tej metodzie Gaussa Jordana można sobie czasem wyprowadzic te liczby
na bok i policzyć jak tu zrobiłem?
https://ibb.co/zGVg4gw
Czy to jest jakieś złamanie tej zasady gausa jordana
23 paź 16:23
Aruseq: Rozwiązania uzależnione od parametru t to są rozwiązania ogólne układu równań. To, co ty
podałeś, to są rozwiązania szczególne, czyli dla jakiegoś konkretnego t. Jeśli masz rozwiązać
układ równań, to chodzi o rozwiązania ogólne, czyli z parametrem t
23 paź 16:34
Aruseq: Przy czym te twoje nie zgadzają się z rozwiązaniami ogólnymi, więc gdzieś masz błąd
23 paź 16:34
ite:
ale fotka zeszytu z 16:23 to chyba inna macierz
23 paź 16:37
gwqujewq: Tak przepraszam ale to jest już inne zadanje
23 paź 16:37
gwqujewq: W sensie tamto uznałem za skończone z t i dałem zdjęcie z pytaniem czy ktoś mógłby powiedzieć
czy tak Mozna
23 paź 16:38
. :
Metoda G−J (o ile mnie pamięć nie myli) kończy się w momencie dojścia do macierzy trojkatnej,
co później możemy spokojnie przekształcić do macierzy jednostkowe, wtedy nie musimy sobie nic
'na kartce pisac' tylko od razu mamy wyniki
23 paź 16:45
. :
Druga sprawa − z tamtej postaci wtedy zaczynamy od pierwszego rownania − − − bo od razu mamy
tam wartość x3
Pizniej przechodzimy do tego rownania od którego ty zacząłeś, wstawiamy wartość x3 i mamy
wartość x1
Wstawiamy te wartości do rownania nr 2 aby wyznaczyć wartość ostatniej niewiadomej
23 paź 16:47
gwqujewq: Czyli jeśli mam wyznacz za pomocą Gaussa Jordana to nie mogę tego tak zrobić jak na zdjęciu?
Czy mógłby ktoś powiedzieć jak do tego dojść?
Bo w tej metodzie chyba nie ma jakiejś instrukcji tylko na czują tak?
23 paź 16:49
. : Tak jak napisałem − nie pamiętam kiedy 'konczy' się metoda G−J.
Wydaje mi się że w momencie w którym Ty kończysz więc możesz zrobić tak jak zrobiłeś.
Musisz sprawdzić w notatkach / necie.
23 paź 16:53
gwqujewq: Wydaje mi się ze po przekątnej musi być 1 a reszta wszędzie 0
23 paź 16:59
gwqujewq: Bo wtedy wychodzi z automatu bez przekształceń
23 paź 17:00
. :
Nie wiem − sprawdź.
Jeżeli faktycznie trzeba doprowadzić do macierzy jednostkowej to jeżeli masz zadanie w którym
masz podane że masz wykorzystać metodę G−J to wtedy musisz tak zrobić.
Natomiast jeżeli masz w tresci: rozwiąż układ równań, to wsio ryba jak zrobisz byleby zrobić
23 paź 17:01
gwqujewq: no właśnie jest Gauss Jordan . A czy metoda Gaussa Jordana a Gaussa to yo samo? Bo u nas na
studiach jest GJ a w internecie więcej o metodzie Gaussa
23 paź 17:02
. : Czym się różni metoda Gaussa od Gaussa Jordana?
Rozwiązywanie układów równań różni się od metody Gaussa tym, że zerujemy współczynniki pod i
nad przekątną naszej macierzy.
23 paź 17:18
. :
Czyli to co dałeś na kartce to Gauss.... A Gauss Jordan idzie krok dalej czyli doprowadza do
jednostkowej macierzy
23 paź 17:19
gwqujewq: Ok rozumiem. A w przypadku gdy są 3 wiersze i 2 kolumny to jak ta przekątna rozumieć
[ 1 1 I 2]
[ 1 −1 I 1]
[−1 3 I 0]
23 paź 17:31
wredulus_pospolitus:
nie martw się na zapas ... zacznij robić:
| ⎧ | 1 1 | 2 | |
| ⎨ | 1 −1 | 1 | =
|
| ⎩ | −1 3 | 0 | |
| | ⎧ | 1 1 | 2 | |
| = | ⎨ | 0 −2 | −1 | =
|
| | ⎩ | 0 4 | 2 | |
| | ⎧ | 1 1 | 2 | |
| = | ⎨ | 0 −2 | −1 | =
|
| | ⎩ | 0 0 | 0 | |
| | ⎧ | 1 1 | 2 | |
| = | ⎨ | 0 1 | 0.5 | =
|
| | ⎩ | 0 0 | 0 | |
| | ⎧ | 1 0 | 1.5 | |
| = | ⎨ | 0 1 | 0.5 |
|
| | ⎩ | 0 0 | 0 | |
23 paź 18:04
wredulus_pospolitus:
zauważ, że gdyby ostatnie równanie wyszło: 0 0 | cokolwiek innego niż 0
to miałbyś sprzeczny układ równań
23 paź 18:05