Niech f: R^2 →R^2 będzie funkcją zdefiniowaną wzorem f(x,y)=(x+y,x-y)
Nskfjwk: Niech f: R2 →R2 będzie funkcją zdefiniowaną wzorem f(x,y)=(x+y,x−y)
Niech A =[0,1]x[0,1] Wyznaczyć f−1 (A) i podać ilustracje graficzna tego zbioru
Bardzo proszę o pomoc, dlaczego ta funkcja ma nawiasy we wzorze?
Czy to znaczy że otrzymamy współrzędne jakiegoś punktu? Dobrze rozumiem, że
dziedzina to zbiór liczb rzeczywistych do kwadratu i zbiór wartości również? Co podstawić żeby
taka funkcję narysować? Mam podstawić liczby z iloczynu zbioru A? Tzn np jak mam parę [0,0]
to pod x podstawiam 0 i pod y 0, lub np [1,0] to pod x 1 i pod y 0?
23 paź 13:46
ite:
1/ dlaczego ta funkcja ma nawiasy we wzorze?
Parze liczb funkcja przyporządkowuje inną parę liczb: pierwsza liczba tej otrzymanej pary jest
sumą, druga różnicą liczb z wyjściowej pary.
2/ dziedzina to zbiór liczb rzeczywistych do kwadratu i zbiór wartości również?
Nie, i dziedzina i zbiór wartości to pary liczb rzeczywistych: R2 to krótszy zapis iloczynu
kartezjańskiego RxR .
3/ parę 0,0 oznaczamy (0,0), wtedy pod x podstawiasz 0 i pod y 0 czyli f(0,0) → x=0 i y=0;
A =[0,1]x[0,1] to co innego, to iloczyn kartezjański liczb rzeczywistych z przedziałów [0,1] i
[0,1].
23 paź 14:35
Nskfjwk: Dziękuję bardzo za wyjaśnienie 😊
23 paź 18:43