funkcja liniowa - kąt pomiedzy osią OX a funkcją
djnajak: Oblicz z dokladnoscia do jednego stopnia miare kąta ktory prosta przechodząca przez punkty a i
b tworzy z osią OX.
Wiemy, że a = −3/2, stad wynika że:
tgα=−3/2, nie wiem co dalej..
dodam, że w odpowiedziach są 124 stopnie
22 paź 22:28
6latek:
najpierw popraw treśc zadania
U ciebie punkt a to to samo co wspolczynnik kierunkowy prostej
22 paź 22:47
vx:
tgα= −3/2
tgβ= 3/2
β≈56o
α≈180o−56o
22 paź 23:06
6latek:
Dobrze zrobione tylko uczeń będzie dalej myślał ze punkty może sobie oznaczać z małej litery, i
punkt a to jest to samo co wcześniej napisałem.
Dlatego rozwiązanie powinno się pojawić po jego reakcji
22 paź 23:35
djnajak: przepraszam tato i dziekuje za odpowiedz, znalazlem jakies felerne tablice i odczytywalem
wartosc dla ctg 😌
23 paź 00:26
6latek:
Potraktuj to poważnie co napisałem
| | 3 | |
Jesli napisałbys przez punkty A i B to w porządku a=− |
| |
| | 2 | |
| | 3 | |
Natomiast jeśli napisałes przez punkty a i b to napisałbym m=− |
| (nie ma kolizji |
| | 2 | |
oznaczeń wtedy
Staraj sie oznaczać punkty tak jak pisza w książce do geometrii duzymi literami
23 paź 00:32