Trygonometria
3213: Trygonometria
cos(π/4−2x)=cos(x+π/3)
Jestem na etapie
π/4−2x=x+π/3+2kπ v π/4−2x=x−π/3+2kπ
−3x=−7π/12 +2kπ v −3x=π/12+2kπ
I pozniej wiadomo dzielimy itd. i wynik wychodzi inny niz w odpowiedzi nie wiem gdzie blad
popelnilem
22 paź 17:34
6latek:
Myśle ze tutaj
| | π | | π | |
............. ∨ |
| −2x=−(x+ |
| )+2kπ |
| | 4 | | 3 | |
22 paź 18:09
3213: W sensie że w drugiej „opcji” nie tylko radian jest minusowy ale też x tak?
22 paź 18:22
wredulus_pospolitus:
funkcja f(x) = cos(x) jest funkcją parzystą, okresową i odcinkami monotoniczną
związku z tym konieczne jest skorzystanie z:
1. Twojego pierwszego przypadku
2. I 6'ciolatkowego przypadku
Twój 'drugi przypadek' ni jak się ma do pozostałych dwóch.
Zauważ, że twierdzisz iż: cos(x + π/3) = cos(x − π/3) dla każdego 'x'
niech x = π/3 ... według Ciebie cos (2π/3) = cos (0) = 1

troszeczkę nie pasuje ... nie
sądzisz
22 paź 18:33
Mila:
cos(π/4−2x)=cos(x+π/3)
⇔
| | π | | π | | π | | π | |
2x− |
| =x+ |
| +2kπ lub 2x− |
| =−x− |
| +2kπ |
| | 4 | | 3 | | 4 | | 3 | |
| | 7π | | π | | 2kπ | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| + |
| |
| | 12 | | 36 | | 3 | |
22 paź 22:42