sprzezenie
artdeco: _
IzI + z2 = 1
ta kreska to tak zapisalem liczbe sprzezona
a2 + b2 + (a −bi)2 = 1
czy mozna tak to zapisac czy nie tak to sie robi?
22 paź 15:09
6latek:
|z|= √a2+b2 a nie a2+b2
22 paź 15:16
artdeco: √a2 + b2 + (a−bi)2 = 1
coz dalej
22 paź 15:27
ABC:
rozwiń ze wzoru i przyrównaj do siebie części rzeczywiste i części urojone po obu stronach
22 paź 15:41
artdeco: √a2 + b2 + a2 −2abi +b2i2 − 1 = 0
√a2 + b2 + a2 −2abi −b2 − 1 = 0
nie bardzo wiem co dalej
22 paź 15:50
wredulus_pospolitus:
|z| + z− 2 = 1
√a2+b2 + a2 −2iab − b2 = 1
stąd od razu mamy: 2iab = 0 −−−> a = 0 lub b = 0
1. niech b = 0 wtedy:
|a| + a2 = 1 −−−> a2 + |a| − 1 = 0 −−−> rozwiązujesz to równanie w R
2. niech a = 0 wtedy
|b| − b2 = 1 −−−> b2 − |b| + 1 = 0 −−−> rozwiązujesz to równanie w R
22 paź 16:06
artdeco: stąd od razu mamy: 2iab = 0

? skad to mamy
22 paź 16:16
wredulus_pospolitus:
po prawej stronie brak 'części urojonej' −−−> stąd po lewej stronie także 'część urojona'
musi nam zniknąć.
więc 2ab = 0 −−> a=0 ∨ b = 0
22 paź 16:27
artdeco: moglbys pokazac jak to rozwiazac?
22 paź 16:43
artdeco: bo nie wiem jak zrobic te przypadki popranie bo drugie chya nie ma rozwiazan
22 paź 17:38
6latek: Niech b=0
mamy a
2+|a|−1=0
mam to rozwiązac w liczbach R
dla a≥0 |a|=a
a
2+a−1=0
Δ=1+4=5
Dla a<0 |a|=−a
a
2−a−1=0
Δ=5
Tak samo robiłbym dla warunku a=0
23 paź 13:28
. : Do rozwiązania podanego przez 6latka − należy odrzucić te an które nie spełniają pierwotnego
warunku dla tych przypadków.
23 paź 13:33
chichi:
a
2 + |a| + 1 = 0, niech |a| = u, u ≥ 0, wówczas równanie przyjmuje postać:
u
2 + u + 1 = 0, i juz nie ma modułu i przypadków
23 paź 14:35
6latek:
Jest takie powiedzenie
Co głuchy nie usłyszy to zmyśli
Natomiast w moim przypadku jest tak
Co ślepy nie dowidzi to zmyśli
Jak ja tam zobaczyłem ze dorzucic a nie odrzucic?
Jadąc na zakupy z mamą myślałem po drodze co ten
wredulus chce tam dorzucić?
23 paź 15:56