rozwiaz w zbiorze liczb zespolonych
artdeco: z3 = (√3 + i ) / (2−2i)
jak do tego podejsc?
22 paź 14:26
ABC: pomnożyć przez sprzężoną a potem układ równań rozwiązać
22 paź 14:32
ABC:
albo ze wzoru pierwiastkowego
22 paź 14:32
Adamm: Wzór de Moirve'a
22 paź 14:34
artdeco: co masz na mysli przemnozyc przez sprzezona (a −bi)
22 paź 14:35
Adamm: Zapisujemy prawą stronę w postaci eksponencjalnej lub trygonometrycznej
z3 = r*exp(iφ)
z = 3√r*exp(i(φ+2πk)/3) dla k = 0, 1, 2
22 paź 14:37
artdeco: a to czegos takiego w ogole nie mialem
22 paź 14:37
artdeco: a jesli chodzi o ten wzor na potege
zn = I z I 2 ( cos n α + i sin α) to co mam tu podstawic w tym dziwnym rownaniu?
22 paź 14:38
Adamm:
exp(iφ) = cos(φ) + i sin(φ)
Kwestia zapisu tak naprawdę, chociaż może widać lepiej skąd te wzory się biorą
22 paź 14:42
artdeco: ja nie wiem o czym ty piszesz nie znam exp
czy da sie obliczyc to z tego wzoru co podalem albo tego drugiego na pierwiastek?
22 paź 14:44
6latek:
| √3+i | | 2+2i | |
| * |
| Przemnoz i uporzadkuj do postaci a+bi |
| 2−2i | | 2+2i | |
potem liczysz pierwiastki stopnia trzeciego z tej liczby
Widzisz analogie do poprzedniego zadania ?
22 paź 14:45
artdeco: z3 = ( (√3 − 1) / 4 + (( (√3 + 1) / 4 )i
i co dalej?
22 paź 15:01
6latek:
Podstawiaj do wzoru
Postac trygonometryczna i jedziesz
22 paź 15:14
artdeco: do wzoru?
22 paź 15:15
6latek:
masz wzor na pierwiastkowanie liczb zespolonych
Patrz co tam potrzeba i licz
22 paź 15:19
artdeco: no ale tam jest z3 jak to niby podstawic?
n
√IzI (cos (( α +2kπ) / n) ) + isin (α + 2kπ) / n )
nie rozumiem niby jak tego tu uzyc
22 paź 15:24
6latek:
najpierw liczbe (√3−1)/4+i(√3+1)/4 sprowadz do postaci trygonometrycznej
22 paź 15:44
artdeco: z = IzI (cosα + isinα) jak?
22 paź 15:48
6latek:
tak
22 paź 15:49
artdeco: no ale jak ja mam niby takie cos z ulamkami zapisac pod ta postacia

?
22 paź 15:51
6latek:
ale jaki widzisz w tym problem ?
|z|= √a2+b2
a=(√3−1)/4 to a2= (√3−1)2/42= licz
b2= √3+1)/4 to b2=(√3+1)2/42
potem sobie wstawiasz a2−b2 pod pierwiastek i wyznaczasz moduł
22 paź 16:05
artdeco: no i to wyjdzie jakies szalenstwo poza tym jak wyznacze te katy
22 paź 16:06
6latek:
To sa podstawowe wzory
potem wstawiasz a
2 i b
2 pod pierwiastek ma byc
22 paź 16:07
6latek:
To co ja mam ci liczyc ?
nawet nie probujesz tylko od razu narzekasz
22 paź 16:08
artdeco: IzI = P{2} / 2
ale jak mam wyznaczyc te katy potrsebne do wzorow
22 paź 16:15
artdeco: √2 /2 mialo byc
22 paź 16:17
artdeco: policzylem ten sinus i cos i o ile dobrze mi wyszlo to
cos α = 2− √3 sinα = (√6 + √2) / 4
22 paź 16:22
6latek:

zapisze sobie tak
z=x+yi
Nasza liczba bedzie lezała w 1 cwiartce
więc albo liczysz tak
albo mozesz tez policzyc ten kąt z tangensa .Patrz na rysunek
Wiec my mozemy u siebie zapisac ze
| | √3+1 | |
tgφ= |
| = policz i sprawdz w tablicach dla jakiego kata ten tangens jest równy |
| | √3−1 | |
22 paź 16:29
6latek:
Jesli policzyles sinα i cosα to sprawdz w tablicach bo to nie bedzie 30o,60o 45o
22 paź 16:32
artdeco: cos kolo 15 stopni
22 paź 16:35
artdeco: a nie
22 paź 16:36
artdeco: tgφ = 2 + √3
22 paź 16:39
artdeco: jak to niby sprawdzic
22 paź 16:40
6latek:
tgφ=2+
√3 to φ=75
o
sin(90
o−α)= cosα
stad sin75
o=cos15
o
czyli nasze φ=75
o
22 paź 16:52
6latek:
Teraz tylko podstawiaj do wzoru na pierwiastki
22 paź 17:06
artdeco: z = √2 / 2 ( cos 5/12 π + i sin 5/12 π)
22 paź 17:13
artdeco: ( √3 − 1 + i + i√3 ) / 4
22 paź 17:19
6latek:
No to jedziesz
z0=
z1=
z2=
22 paź 17:19
artdeco: i to cos to jest pierwiastek?
22 paź 17:20
6latek:
Tu bedziesz miał 3 pierwiastki nie jeden
22 paź 17:21
artdeco: ze ze wzoru na potege?
22 paź 17:24
artdeco: z = IzI (cosα + isinα) nie z tego?
22 paź 17:24
6latek: Nie z tego
Ze wzoru na pierwiastki
zapis z3=cos tam oznacza tyle ze musisz znależć taką liczbe z ktora podniesiona do potegi
trzeciej da to cos tam
22 paź 17:34
6latek:
Masz taka sytuacje
x3=64
x=3√64=4 bo 43=64
22 paź 17:37
artdeco: zn = IzIn (cos n α + isin n α)
o tym mowisz?
22 paź 17:38
6latek:
Napisałem CI ze wzor na pierwiastki zespolone a nie na potegowanie
22 paź 17:49
artdeco: wk=( (cos(φ+2kπ)/n) +isin (φ+2kπ)/(n) , k=0,1,…,n−1.
o to chodzi?
22 paź 19:11
artdeco: i tam przed jeszcze ten pierwiastek z IzI n stopnia
22 paź 19:11
6latek:
A i owszem
22 paź 19:12
artdeco: pod n we wzorze mam podstawiac 3 tak bo 3 potega?
22 paź 19:19
6latek:
tak
22 paź 19:22
22 paź 19:39
jc: To na prawdę dało się napisać tu, a nie na nieczytelnym zdjęciu.
argument = 5π/12
moduł = 1/√2
rozwiązanie ma moduł = 2−1/6
i argumenty: 5π/36, 5π/36 + 2π/3, 5π/36 + 4π/3
22 paź 20:32
jc: A co chciałbyś jeszcze z tym zrobić?
22 paź 20:33
artdeco: Ale skąd ci wyszły te 5/36 π
3
z0 = √ (√2 ) / 2 ( cos 5/36 π + I sin 5/36 π )
Mi tak wyszło tam na zdjęciu na jednym z 3
22 paź 20:40
6latek:
Ty tak naprawde czy nie wiesz?
22 paź 20:53
6latek:
Komentarz po tym co napisze zostawie Tobie
| 5π | | 5π | | 1 | | 5π | |
| :3 = |
| * |
| = |
| |
| 12 | | 12 | | 3 | | 36 | |
22 paź 21:01
artdeco: Ale po co pokazujesz jak się dzieli
22 paź 21:14
artdeco: Pokazuje ci równanie które mi wyszło z pierwiastkiem sin I cos I pytam czemu to wszystko
wyrzucacie i zostawiacie sam Kat
22 paź 21:15
6latek:
Pytasz skąd wyszlo ?
Pokazuje . Skoro wiesz to po co pytasz?
Po drugie zobacz ja wstawiasz . Głowa mi się skręci zanim odczytam .
Czy naprawdę nie potrafisz wykonać tak prostych działań ?
Przecież jeśli k=0 to 2kπ=2*0*π=0 a 0/3=0 stąd sam kat . Czy naprawde musisz o to pytac ?
Wybacz ,ale śmieszno i straszno .
22 paź 21:24
artdeco: Moja wiadomość z 20;40 gdzie tam ci zostaje sam kat? To jest przypadek dla z0
22 paź 21:35
6latek:
Inaczej
jc napisał Ci tylko argumenty które stawiasz przy cosinusie i sinusie dla z0,z1 i z2
22 paź 22:00
artdeco: no o to pytam. Czyli odpowiedź to jest ta całość z cos sin itp
22 paź 22:08
6latek:
Czy teraz juz wszystko jasne ?
Należalo wziąc na początek jakiś prosciejszy przykład i go zrobic
Potem dopiero trudniejszy .Od godz 14:30 z przerwami do prawie tej pory zeszło
Teraz policz np z3=1
22 paź 22:10
Mila:
i
2=−1
| | √3 + i | | (√3+i)*(2+2i) | |
z3 = |
| * |
| |
| | (2−2i) | | 22+22i2 | |
| | 1 | | π | | π | | π | | π | |
z3= |
| *√2(cos |
| +i sin |
| )*2*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 6 | | 6 | |
| | √2 | | 5π | | 5π | |
z3= |
| *(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 2 | | 12 | | 12 | |
| | 1 | | 5π | | 5π | |
z0= |
| *(cos |
| +i sin |
| = |
| | 6√2 | | 3*12 | | 3*12 | |
| | 1 | | 5π | | 5π | |
= |
| *(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 6√2 | | 36 | | 36 | |
| | 1 | | | | | |
z1= |
| *(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 6√2 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | | | | |
z2= |
| *(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 6√2 | | 3 | | 3 | |
dokończ obliczenia w z
1 i z
2
22 paź 22:30
artdeco: Ten kolejny wpis pokazuje jakiś błąd w poprzednich moich rozwiązaniach czy co to wnosi
22 paź 22:41
Mila:
Ja mam błąd w pierwszym zapisie z
3. Tam miał być znak równości zamiast mnożenia.
Źle widać w tym edytorze, a nie włączyłam podglądu.
Ma być:
| | (√3+i)*(2+2i) | |
z3= |
| |
| | (2−2i))*(2+2i) | |
dalej dobrze
22 paź 22:52
6latek:
Dobry wieczór
Milu 
Sposób rozwiązania rozumiem
napisz jesli możesz jak rozbiłas ta liczbe po prawej stronie (bez tej 4 ) na (1+i)(
√3+i)
23 paź 00:06
Mila:
Jutro Ci dokładnie rozpiszę.
Dobranoc
23 paź 00:13
6latek:
Dobranoc
23 paź 00:21
Mila:
cd. 22: 52
| | (√3+1)*2*(1+i) | |
z3= |
| |
| | 22−22*i2 | |
i dalej jak napisane 22:30
23 paź 16:10
6latek:
Sliczne dzięki
Milu
Dalej wiem o co chodzi
23 paź 16:23