Cyklometryczne
Aszkelan: arcsin(cos(arctg π/2))
Do najprostszej postaci
22 paź 11:26
wredulus_pospolitus:
na pewno masz arctg(
π/2)
22 paź 11:39
aszkelan: tak jak napisalem
22 paź 11:45
wredulus_pospolitus:
No to życzę powodzenia w przekształceniu tego w jakikolwiek sposób.
Skąd to masz?
22 paź 11:47
aszkelan: jestem na studiach ekonomicznych i dostalem takie zadania na analizie teraz
i nie wiem jak zaczac bo tg π/2 nie istnieje nawet
22 paź 11:50
wredulus_pospolitus:
Ale co 'tg (π/2) nie istnieje'

Ty tu masz ARCTG(π/2)
22 paź 11:52
kasi: no ale
tg x = y
arctg y = x
22 paź 11:55
ABC:
można to zrobić ale dla ekonomistów to za trudne
najpierw udowodnij że zachodzi wzór
potem trzeba z następnego wzoru skorzystać
ale uwaga te wzory dobre w I ćwiartce , w innych mogą się różnić
22 paź 13:16
kasi: lo matko
22 paź 13:27
kasi: nie mielismy nic o takich wzorach jeszcze
22 paź 13:27
23 paź 22:37
: czyli arcsincos(
∞)=32,5


24 paź 14:36
Mila:

Jaka nieskończoność?
| π | | π | |
| − to liczba niewymierna i dozwolony argument funkcji: f(x) =arctg( |
| )≈58o |
| 2 | | 2 | |
24 paź 15:19