L zespolone delta
Kasi: Czemu gdy liczę pierwiastki równania zespolometp
Wychodzi jakas delta i ta deltę porównuję się do z2 porównując czesci rzeczywiste do
rzeczywistych itp
Czsmu mozna pisac ze delta = z2
22 paź 01:19
6latek:
Teoria powinna byc w podręczniku.
Delta to konkretna liczba zespolona oznaczmy ją sobie na nasze potrzeby (u)
Więc chcąc znależć pierwiastki kwadratowe z tej liczby trzeba i nalezy znależć wszystkie liczby
zespolone (z)
spełniające równanie
u=z2
Niech z=x+yi oraz
u=a+bi
a+bi=(x+yi)2
a+bi=x2−y2+2xyi
a=x2−y2
b=2xy
To jest bardzo zmudna metoda bo pakujemy sie w rownanie stopnia czwartego jeśli a i b są rózne
od zera
Sa inne −zobacz na trapezie (pokazuje spoko sposób )
Sa tez gotowe wzory
22 paź 04:15
wredulus_pospolitus:
Przepraszam −−− ale może mi ktoś wyjaśnić o jakiej delcie mówi autor tematu?
Mi od razu kojarzy się z deltą z równań kwadratowych i dlatego czuję się całkowicie zagubiony o
co autor się pyta, a 6latek pisze.
22 paź 10:54
Kasi: no chodzi mi o delte rownan kwadratowych np
z2 + (4i−2) + 2 +4i = 0
i ze tego delte porownuje sie do tego kwadratu liczby zespolonej i nie wiem czemu
22 paź 11:15
6latek:
Witam

Właśnie wstałem i zrobiłem sobie

Także skojarzyła mi się ta delta z równaniem kwadratowym i powiem szczerze skojarzył mi się od
razu autor tego pytania .
Odpowiedziałem mu tylko na pytanie dlaczego można tak zapisać
22 paź 11:33
wredulus_pospolitus:
eeee ... na pewno tak wygląda to równanie: z
2 + (4i−2)z + 2 +4i = 0
22 paź 11:36
wredulus_pospolitus:
druga sprawa ... i mówisz, że wykładowca napisał: Δ = z
2
22 paź 11:37
6latek:
Może kolego tak
Napisz czego tak faktycznie nie rozumiesz
Masz zwykłe rownanie kwadratowe .Liczysz delte i zeby wyznaczyc pierwiastki tego równania
liczysz pierwiastek z delty
tak samo przy tym równaniu (zgubiłes (z) liczysz delte i musisz policzyc pierwiastki z tej
delty
jest to liczba zespolona więc beda dwa pierwiastki i wybieraz sobie jeden do obliczen
Policz delte i napisz jaka wyszła
22 paź 11:39
Kasi: Rozwiąż równania w zbiorze liczb zespolonych
z2 + (4i−2)z + 2 +4i = 0
Δ=−32i −20
z2 = −20 −32i
a2 −b2 =−20
2ab =−32
Cos takiegop bylo
22 paź 11:43
Kasi: moje pytanie to czemu w taki sposob porownuje sie ta delte ?
22 paź 11:44
wredulus_pospolitus:
ohhh .... to z2 to 'nie to samo z2' co w równaniu.
wykładowca dał ciała dublując oznaczenia (zapewne odruchowo to uczynił).
d2 = −20 − 32i ; d = a + ib
stąd mamy układ równań
a2 − b2 = −20
2ab = −32
a chcemy to zobaczyć, aby zapisać: √Δ = √−32i−20 = √d2} = |d|
i jechać dalej z rozwiązaniem.
22 paź 11:51
kasi: tak ale ja rozumiem samo porownanie czesci urojonych i rzeczywistych ale zastanawiam sie
dlaczego ta delte porownuje sie do kwadratu definicji liczby zespolonej?
pytam sie skad ten ruch bo przeciez sama delta to nie pierwiastki czemu tak sie robi
22 paź 11:54
wredulus_pospolitus:
tak jak napisałem −−− co 'z' z: z2 = Δ nie jest tym samym 'z' co w równaniu kwadratowym.
wykładowca chciał zapisać Δ = (liczba zespolona)2 tak aby łatwiej było wyznaczyć √Δ = ...
22 paź 11:56
wredulus_pospolitus:
tak samo jak rozwiązując równanie kwadratowe w zbiorze liczb rzeczywistych wyliczając Δ ...
patrzyliśmy czy jest liczba całkowita 'd' taka, że d2 = Δ
22 paź 11:57
kasi: tak ja wszystko rozumiem ze Δ = (liczba zespolona)2 ale pytam dlaczego Δ = (liczba
zespolona)2
wiem ze z = a+bi i ze o to chodzilo ale ja sie pytam dlaczego porownujemy to do delty
22 paź 12:00
6latek:
Zacznij myślec
Jesli masz obliczyc pierwiastki z delty to do czego chcesz to porównac ?
22 paź 12:28
kasi: no ale delta to czesc wzoru na pierwiastki wiec jak mozna ja sama porownac? I czemu niby do
kwadratu?
22 paź 12:35
6latek:
Dobrze ze wzialem tabletki na nadciśnienie

Delta nie jest czescia wzoru na pierwiastki rownania tylko pierwiastek z delty (musisz te
pierwiastki wyznaczyc
jak to zrobisz to juz dla mnie rybka
22 paź 12:47
wredulus_pospolitus:
Chwila −−− powiedzmy, że masz równanie kwadratowe w zbiorze liczb rzeczywistych i wyszło Ci,
że:
Δ = 15'376 jaki jest Twój następny krok
22 paź 12:52
kasi: pierwiastek z delty i x = ( −b +/− √Δ ) / 2a
22 paź 13:03
wredulus_pospolitus:
ale w jaki sposób byś policzyła tenże pierwiastek ... bez użycia kalkulatora
22 paź 13:07
kasi: pierwiastek bez tego no to tylko jesli by sie dalo jakos skrocic ze wzrou skroconego mnozenia
cale rownanie
22 paź 13:12
wredulus_pospolitus:
Wskazówka −−− rozłożyłabyś liczbę 15'376 na czynniki pierwsze i na tej podstawie wyznaczyła
pierwiastek z tej liczby.
A takie zadanie można porównań z .... znalezieniem jaka liczba podniesiona do kwadratu daje
wartość która przyjmuje Δ.
Tak samo w liczbach zespolonych −−− chcemy znaleźć taką liczbę zespoloną ... którą gdy
podniesiemy do 2 to otrzymamy wartość wyliczonej Δ
dlatego przyrównujemy: (a+ib)2 = Δ i wyznaczamy te 'a' i 'b'.
22 paź 13:19
kasi: no ale czemu niby do kwadratu skoro delta to jakas liczba to czemu nie mozna pisac Δ = a+bi
22 paź 13:22
ABC:
bo chcesz znaleźć pierwiastek z delty
22 paź 13:23
6latek:
Pytanie
Czy przeczytałes dokładnie mój pierwszy wpis?
22 paź 13:25
kasi: no ale przeciez tutaj nie uzywa nikt tego wzoru na pierwiastek z tych zwyklych rownan tylko
podstawiacie te czesci porownujac Δ = z2 wiec nie wiem jaki pierwiastek
22 paź 13:26
6latek:
Kolego sympatyczny
Naprawde wróc do teorii
taki zapis
Δ=z2 co według Ciebie oznacza ten zapis ?
tak po chłopsku
22 paź 13:35
kasi: delta to kwadrat liczby zespolonej
22 paź 13:37
6latek:
No nie
ja bym sobie tłumaczył tak
Musze znależc taka liczbe (z) ktora podniesiona do kwadratu da Δ
Więc zeby wyznaczyc liczbe (z) to musze spierwiastkowac obie strony tego rownania
√Δ=√z2
√Δ=z powinno sie zapisac √Δ=|z| bo √x2=|x|
pamietaj o tym ale tutaj zostawię tak zeby nie pomylić z modułem liczby z
No to jak √Δ=z to Δ=z2
Teraz sposob wyznaczenia tych pierwiastkow to należy do Ciebie
22 paź 13:51
kasi: nie rozumiem tego sposobu rozumowania ze szukamy liczbe z ktora da delte nie wiem co to ma do
szukania pierwiastkow no ale niewazne.
a jak juz oblicze a i b to jak mam wzynaczyc teraz z tego z ( argumenty)
22 paź 13:57
6latek:
No i dalej chłop swoje , i baba swoje
Szukamy liczbe z ktora da pierwiastek z delty a nie delte
22 paź 14:08
kasi: No ale po cholere szukac z która da pierwiastek z delty skoro ja chce liczbę z która jest
rozwiązaniem równania a nie rownoznacznej z pierwiastkiem z delty
22 paź 14:10
6latek:
Czy w ogole rozumiesz o czym piszesz?
Zadajesz pytanie dlaczego Δ=z2 a nie rozrozniasz rozwiazan rownania od pierwiastka z delty?
22 paź 14:19
Adamm:
Rozwiazując równanie kwadratowe trzeba liczyć pierwiastek z delty
22 paź 14:19
Adamm:
az2+bz+c = 0
z2+(b/a)z+c/a = 0
(z+b/2a)2 = (b2−4ac)/4a2
(z+b/2a)2 = Δ/(2a)2
Teraz szukamy w takiego że w2 = Δ
(z+b/2a)2 = (w/2a)2
z+b/2a = ±w/2a
z = (−b±w)/2a
Otrzymujemy wzór, w skrócie, z = (−b±√Δ)/2a
Gdyby Δ okazało się nieujemną liczbą rzeczywistą, akceptujemy √Δ jako nieujemne rozwiązanie w
równania w2 = Δ (nawiesem mówiąc − to jedyna interpretacja √2, więc same pierwiastki nie są
wcale takie
super fajne i intuicyjne).
Nie ważne jaką liczbą zespoloną jest Δ, równanie trzeba rozwiązać za pomocą jakiegoś
akceptowalnego rozwiązania w (czyli pierwiastki okej, ale z liczb rzeczywistych).
Zapisując w = x+yi, Δ = a+bi można otrzymać układ równań
x2−y2 = a
2xy = b
Z którego można znaleźć x, y, otrzymując w za pomocą a, b i pierwiastków
22 paź 14:32