Równość
Kasi: y∊[0;2π]
log2 cos(y) < −0.5
Proszę o pomoc
22 paź 00:34
6latek:
Jesteś na studiach to powinienes równość od nierówności rożróznić
22 paź 04:20
Kasi: ok a moze ktos pomoc
22 paź 09:45
6latek:
A jeśli byloby to równanie
log2cos(y)=−0,5
to jakbys to rozwiązał?
22 paź 11:46
kasi: log2 cos(y) = log2 √0.5
cos y = √0.5
22 paź 11:58
6latek:
Zapomiales o zalozeniu ze cos(y)>0 musi byc
dalej
Beda dwa rozwiazania tego rownania
To teraz rozwiąz taka nierównosc
| | 1 | |
log2cos(y)<log2√ |
| i masz podany przedział i tam maja byc rozwiazania |
| | 2 | |
Podstawa logarytmu >1 wiec zwrot nierownosci sienie zmienia
22 paź 12:22
kasi: czyli mam w tym przedziale rozwiazac
cosx < ( √2 / 2 )
pamietajac ze cosx>0
tak?
22 paź 12:41
kasi: czy to bedzie (π/4 ; 0.5π) U (3/2 π ; 5/4 π )
22 paź 13:01
6latek:

czarny f(y)=cos(y)
czerwony f(y)=U
√2}{2} Oznaczenia z zadania i odczytujesz przedziały
22 paź 13:18