Równie kwadratowe z parametrem
Mak: Dla jakiego m równanie x2+(m−1)x+4=0 ma dwa różne pierwiastki mniejsze od 4?
20 paź 15:02
wredulus_pospolitus:
Warunki do sprawdzenia:
1. Δ > 0
2. xwierzchołka < 4
3. f(4) > 0 ; gdzie f(x) = x2 + (m−1)x + 4
20 paź 15:08
6latek:

Dla treningu
1) Δ=b
2−4ac
Δ=(m−1)
2−16 =(m−1+4)(m−1−4)=(m+3)(m−5)>0 dla m∊(−
∞−3)U(5,
∞)
2) x
w<4
1−m<8
−m<7 ⇒m>7
3) f(4)>0
4
2+(m−1)*4+4>0
16+4m−4+4>0
4m>−16
m>−4
Dla m∊(−4.−3)U(5,7) równanie to ma dwa rózne pierwiastki mniejsze od 4
20 paź 22:17
. :
6latek, najciekawsze jest to że dobrze rozwiązałeś ale dalej zła odpowiedź.

Patrz − wynik z drugiego warunku
21 paź 02:15
6latek:

m>−7
21 paź 12:14