Przekształcenie
6latek:
Skąd takie przekształcenie ? Można po kolei?
20 paź 13:26
Adamm: Przecież jest po kolei
20 paź 14:23
6latek:
Adamm
Chodzi mi o ta ostatnia linijke −skąd taki drugi nawias
20 paź 14:25
wredulus_pospolitus:
przecież przejście z przedostatniej do ostatniej linijki to przejście typu:
| a | | 1 | |
a + |
| = a*(1 − |
| ) ![emotka](emots/1/wesoly.gif) |
| b | | b | |
20 paź 14:50
wredulus_pospolitus:
tylko błędną masz kolejność w przedostatniej linijce
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
(lub znak przed ułamkiem zmień)
20 paź 14:51
6latek: Dzięki
20 paź 15:15
6latek:
![rysunek](rys/158698.png)
Tak. Powinno byc
x
1−x
2−U{x
1−x
2}{x
1x
2)=0
(x
1−x
2)(1−U{1}{x
1x
2)=0
========================Chciałem dojśc jak zrobic to przekształcenie przy okazji badania
różnowartosciowosci funkcji
Zrobiłem też wykres tej funkcji
⋀x
1,x
2∊D
x
1=x
2⇒f(x
1)=f(x
2)
Wygląda na to ze ta funkcja określona tym wzorem jest róznowartosciowa ale autor pisze że
nie jest
20 paź 21:23
chichi:
"⋀x
1,x
2∊D" z którego podręcznika nauczyłeś się tak korzystać z tego przestarzałego
kwantyfikatora, bo nie dość, że używasz przestarzałej symboliki, to jeszcze niepoprawnie
20 paź 22:10
6latek:
chichi jestem przyzwyczajony do tych kwantyfikatorów ,tak samo jak <> przedzial zamknięty
Myślałem o zadaniu z dziedziną i zamiast x1,x2∊X napisałem x1,x2∊D
Z książki repetytorium z matematyki dla kandydatów ma wyższe uczelnie −maturzystów z 2001 r
20 paź 22:40
20 paź 23:02
6latek:
chichi
Powiem Ci tak .
Owszem język matematyczny ma znaczenie i to duże .
Tym jednak niech martwią sie studenci, nauczyciele i pracownicy naukowi zajmujący sie
matematyka .
Osobiście dopóki go rozumiem to nie ma dla mnie znaczenia jak to zapisać . Czy kwantyfikator
(⋁) czy taki (∃)
Jednak staram sie nie uzywac skomplikowanych symboli −no właśnie mozna uzyc ich żle
Jesli mam np a*b≠0 ⇔ a≠0 ∧b≠0 a gdy a*b=0 ⇔a=0 ∨b=0
Reszte omijam z daleka
20 paź 23:31
chichi:
oczywiście, książka pokazuje dobrze, więc twój zapis winien wyglądać tak:
∧
x1,x2 ∊ D
korzystając z nowej notacji, można zapisać:
∀x1,x2 ∊ D lub ∀
x1,x2 ∊ D
20 paź 23:31
6latek:
Przepisze to jeszcze raz
| 1 | |
(x1−x2)(1− |
| =0 ⇒x1=x2 ∨ x1*x2=1 |
| x1*x2 | |
Zatem warunek
⋀ f(x
1)=f(x
2)⇒x
1=x
2 tutaj nie zachodzi
x
1,x
2∊R\{0}
I to by wygładało ze ze względu na ten iloczyn x
1*x
2 =1 ta funkcja nie jest różnowartosciowa
jednak z wykresu tego nie widzę że ona nie jest
20 paź 23:57
ABC:
małolat źle z tobą
f(x)=x+1/x
f(2)=2+1/2
f(1/2)=1/2+1/(1/2)=1/2+2
1/2≠2 ale f(1/2)=f(2)
21 paź 07:00
6latek:
ABC
Jestem juz
![](emots/3/zmeczony.gif)
i nie zauważam czasami takich prostych rzeczy
21 paź 12:23