funkcja odwrotna
Formuła1: Mając polecenie czy funkcja f(x) jest odwracalna? Jeśli tak to wyznaczyć funkcje odwrotne (
podać Df−1 i O|f−1 oraz wzór dla f−1
(x)).
f (x) = arcsin4 (x − 2),
To znaczy tutaj akurat, że odwracalna na całej dziedzinie f(x) nie istnieje, ale czy mam
wyznaczać
na przedziałach (1,2) i (2,3)? Skoro nie jest napisane, że ma być odwracalna w dziedzinie tylko
po prostu
sprawdzić czy jest odwracalna?
20 paź 11:08
Formuła1: Samą kwestię odwracania ogarniam jak wyznaczyć ale nie rozumiem czy w każdym przypadku mam to
rozbijać na kilka funkcji tak jak tutaj będzie funkcja odwrotna z dwóch funkcji się składająca
20 paź 11:09
Formuła1: bo jak widać injekcją nie jest
20 paź 11:09
wredulus_pospolitus:
Na jakich kilka funkcji
20 paź 11:14
wredulus_pospolitus:
Masz podany wzór funkcji. Masz podaną dziedzinę i przeciwdziedzinę.
Sprawdzasz czy w tej dziedzinie i przeciwdziedzinie funkcja jest bijekcją −−− i wtedy wiesz czy
jest odwracalna czy nie.
20 paź 11:15
20 paź 11:18
Formuła1: Bo np mając zadanie czy f(x) = x2 jest odwracalna w R to odpowiedzią jest 'nie jest'
ale gdy mamy po prostu samo czy jest odwracalna? To mogę wiąc np f: (−oo,0> → <0,+oo)
i już mogę mówić o funkcji odwracalnej
20 paź 11:21
Formuła1: czy zawsze zapytanie odwracalna mam traktować całą dziedzinę −> JEST lub NIE JEST bijekcją
zatem... Bo wtedy mógłbym do każdej funkcji znaleźć funkcję odwrotną jeśli ograniczałbym
f: X → Y
20 paź 11:22
Formuła1: Czasami są zadania: dobierz X, Y tak aby funkcja była odwracalna zatem tylko wtedy tak robię?
20 paź 11:26
wredulus_pospolitus:
Jeżeli zadanie brzmi: sprawdź czy funkcja jest odwracalna" To funkcja ta msi mieć podane zbiory
na jakich działa. Więc je bierzesz pod uwagę
Jeżeli zadanie brzmi "dobierz dziedzinę i przeciwdziedzinę, aby funkcja była odwracalna" to
Wtedy dobierasz dziedzinę i przeciwdziedzinę.
20 paź 11:50