f.kwadratowa
lilka:

Mam takie zadanie : Reprodukcję obrazu o powierzchni 2700 cm
3 oprawiono w ramę o wymiarach 75
cm na 55 cm. Oblicz szerokość ramy.
Czyli chyba najpierw trzeba obliczyć dziedzinę?
czyli a>0 i 75−2a>0 i 55−2a>0 i biorę część wspólną czyli mi wyszło (0; 13,5)
i Teraz tworzę równanie :
(75−2a)(55−2a)=2700
pomnożyłam i wyszła mi delta 80
√7 czyli już coś jest źle.
Potem wyznaczyłam a1 = (65+20
√7)/2 czyli około 58 czyli nie należy do dziedziny a drugie
rozwiązanie
czyli a2 = (65−20
√7)/2 i to jest około 6,5 i należy już do dziedziny czyli niby ok, ale
martwię się, że coś już
skopałam w układaniu równania, że taka delta mi wyszła brzydka.
Będę wdzięczna za pomoc
19 paź 22:19
wredulus_pospolitus:
Tragiczne liczby Ci wychodzą. zaproponuję alteratywne rozwiązanie:
75*55 = 4125 cm
2
więc rama ma powierzchnię 1'425cm
2
ramę można rozciąć i ułożyć w prostokąt o wymiarach '75 + (55−2a)' x 2a
więc mamy (130−2a)*2a = 1425
i wyjdą te same tragiczne liczby
19 paź 22:29
Monika: Skoro podałaś wymiary tego obrazu w cm3 to jaką grubość ma ten obraz?
Chyba to nie ma znaczenia odnośnie szer. i dług. ramy?
19 paź 22:32
6latek:
Moniko 2 i 3 są obok siebie to moglo sie omksnąć
19 paź 22:34
lilka: wredulus
pospolitus: ale fajny sposób! na to bym nie wpadła, dziękuję!
a co z dziedziną, jeśli jeszcze na to możesz spojrzeć
najpierw a>0 potem część wspólna z 75−2a >0
potem część wspólna powyższych przypadków z 55−2a>0 czy to też można jakoś szybciej?
Czyli jednak delta mi wyszła dobra, założyłam, że gdy mamy obraz to muszą wyjść liczby
całkowite
19 paź 22:36
lilka: Faktycznie źle wpisałam, oczywiście miały być cm2
19 paź 22:38
wredulus_pospolitus:
tak ... część wspólna .. ale od razu widać, że jeżeli spełnimy nierówność 55−2a > 0 to ta
pierwsza nierówność też będzie spełniona
19 paź 22:39
wredulus_pospolitus:
podejrzewam, że autor zadania pokićkał dane i nie chciał tak dziwacznej grubości ramy
19 paź 22:40
lilka: wredulus
pospolitus, bardzo, bardzo ci dziękuję
19 paź 22:40
wredulus_pospolitus:
I jedna uwaga
| | 65 | |
a2 = |
| − 10 √7 to nie jest ≈ 6.5 tylko ≈ 6.05  |
| | 2 | |
bo dla grubości '6' powierzchnia ramki wychodzi 1'416 cm
2 czyli raptem 9cm
2 mniejsza.
19 paź 22:42
Lilka: Dziękuję, już wszystko jest jasne. Bardzo się cieszę, że mogę liczyć na Państwa pomoc.
19 paź 22:57
. :
Spokojnie. Panów możesz zostawić na wizyty w urzędach
19 paź 23:03
. :
Jakby co − jam wredulus tylko z komórki pisze
19 paź 23:03
Min. Edukacji: lilka jak szybko podrosła od razu stała się dużą Lilką😉
20 paź 07:08