nierownosc z wartoscia bezwzgledną
djnajak: rozwiaz nierównosc:
|4|x|−2|<=6
nie rozumiem jak tu wychodzi <−2;2>
19 paź 21:46
djnajak: wiem, ze rozdziela sie to na dwie czesci:
|4x|−2<=6 i |4x|>=−6 ale z tych dwoch nierównosci wychodzą kompletnie inne odpowiedzi
19 paź 21:49
djnajak: zapomnialem dac −2 w tym drugim
19 paź 21:50
chichi:
|4|x| − 2| ≤ 6 ⇔
4|x| − 2 ≤ 6 ∧
4|x| − 2 ≥ −6
(1)
4|x| − 2 ≤ 6 ⇔ |x| ≤ 2 ⇔ x ≤ 2 ∧ x ≥ −2 ⇔ x ∊ [−2,2]
(2)
4|x| − 2 ≥ −6 ⇔ |x| ≥ −1 ⇔ x ∊ R
ostatecznie x ∊ [−2,2]
19 paź 21:55
djnajak:

a dlaczego nie x∊[−1;1], skoro czesc wspolna z x∊[−2;2] i x∊[−1;1] to x∊[−1;1]
19 paź 22:18
djnajak: i dlaczego w dwójce wychodzi x∊R, skoro jest x∊[−1;1]
19 paź 22:19
6latek:
A z rozwiazan których nierowności wydzedł CI przedzial x∊<−1,1>?
19 paź 22:21
chichi:
dla każdego x ∊ R zachodzi |x| ≥ 0, więc w szczególności |x| ≥ −1, nierówność |x| ≥ a, możesz
rozpisać ze wzorów wtw. gdy a ≥ 0 kolego

zerknij do tablic
19 paź 22:24
6latek:
Dlatego ze |x| jest zawsze nieujemna czyli rowna zero i dodatnia
|2|=2 |0|=0 |−2|=2 |−56|=56
Stad wnioskujesz ze |x|≥−1
|−6|=6≥−1
więc jakakolwiek liczbe ze zboru R nie wstawisz ta nierownosc bedzie zawsze prawdziwa
19 paź 22:25
djnajak: nie spojrzałem na to w ten sposób, dziękuje
19 paź 22:31