geometria
aksjomat: Przez wierzchołek C trójkąta ABC prowadzimy dowolną prostą l. Niech P, Q będą
rzutami wierzchołków A, B na prostą l oraz niech M będzie środkiem boku AB . Wykaż,
że M P = MQ
19 paź 21:27
Mila:

Podpowiedź :
Czworokąt PABQ− trapez prostokątny
MN − odcinek łączący środki ramion
19 paź 21:44
chichi:

prowadząc prostą równoległą do prostych AP oraz BQ przecinamy prostą l w punkcie N.
z oczywistych względów |NP| = |QN| → ΔQMP jest równoramienny, zatem |MQ| = |MP| □
19 paź 21:48
chichi:
o i pojawiło się w trakcie pisania...
19 paź 21:49
6latek:

Skoro punkty P i Q sa rzutami to znaczy ze |PQ|=|AB|
Stad takze punkt M
1 jest srodkiem odcinka PQ więc |PM
1|= |M
1Q|
MM
1 pada pod kątem prostym na prostą l więc jest wysokościa trojkąta PMQ
Wiemy ze albo w trójkącie rownobocznym albo w trojkącie rownoramiennym wysokośc dzieli
podstawe na polowy
Więc ΔPMQ jest takim trójkątem
Z tego mamy ze PM=QM
19 paź 21:50