xxx
6latek:
Mam funkcje postaci
y=3x−2+7
Jest do wyznaczenia funkcja do niej odwrotna
log3 y = log3 3x−2 i teraz tą 7 też musze zlogarytmowac logarytmem przy podstawie 3?
19 paź 16:20
wredulus_pospolitus:
y = 3
x−2 + 7
y−7 = 3
x−2
log
3 (y−7) = x−2
x = log
3(y−7) + 2
f
−1(x) = log
3(x−7) + 2
nie sądzisz, że tak jest odrobinkę łatwiej
19 paź 16:23
wredulus_pospolitus:
to co próbowałeś zrobić było niewłaściwym przekształceniem, ponieważ:
y = 3
a + 7 ⇔ log
3y = log
3(3
a +7)

a to co nie pomaga w 'pozbyciu się potęgi'
19 paź 16:24
6latek:
Witaj

Oczywiście że prościej jest,
Czyli każdy składnik takiej funkcji trzeba zlogarytmować
19 paź 16:32
6latek:
A widzisz .
dziękuje za wytłumaczenie . Zapętliłbym się
19 paź 16:34
Monika: wredulus − bardzo fajny sposób. Ja bym zamieniła na początku x z y, a potem próbowała
przekształcić
do postaci y=......
i pewnie bym z tym miała sporo kłopotów
19 paź 17:06
wredulus_pospolitus:
nie nie nie ... nie każdy składnik co ... OBIE STRONY
tak samo jak obie strony np. pierwiastkujesz ... a nie y = x + z −−−> √y = √x + √z
19 paź 17:44
wredulus_pospolitus:
@Monika −−− to czy się zamieni na początku x i y czy na końcu, to akurat najmniejsze ma
znaczenie, bo nie miało to wpływu na pozostałe przekształcenia
19 paź 17:46
6latek:
wredulus
próbowałem to zrobic tak na początku
log3y=log3(3x−2+log37
log3y−log37=log3 3x−2
log3y−log37=x−2
Tu juz widze ze zrobiłem ten bład o którym napisałes o 17:44
więc
powinno byc
log3y= log3(3x−2+7)
Więc najlepiej zrobic tak jak napisałes
7 na druga strone logarytmujemy i po zabawie
A jak bedziemy mieli taką funkcje
y=log(x+3)(3x2−5x+1)
Tutaj funkcja odwrotna bedzie funkcja wykładnicza
To byłoby
(x+3)y=3x2−5x+1
jak to dalej pociągnąć?
19 paź 18:39
wredulus_pospolitus:
absolutnie tak nie robimy jak chcesz zrobić

Od razu powinieneś widzieć, że wygląda to
okropnie ... a jak wygląda okropnie to powinna się Ci zapalić lampka w główce: "nieeeeee, to
musi być łatwiejszy sposób na to".
19 paź 19:15
wredulus_pospolitus:
A w ogóle sprawdziłeś czy tą funkcję można odwrócić

Bo ona z kilometra cuchnie mi brakiem różnowartościowości (w swojej dziedzinie).
19 paź 19:17
chichi:
a jak ta funkcja sobie działa? f: R → R, czy jak? to nie ma sensu, albo poprawnie określisz tą
funkcje, albo nie ma o czym gadać
19 paź 19:24
chichi:
mówię oczywiście o tej z oryginalego wpisu
19 paź 19:26
6latek:
Ok. Przyznaję . Nie sprawdzałem i wymyślilem sobie ją ad hoc
Nawet sie nad tym za bardzo nie zastanawiałem
Miałem troche innej roboty więc to zostawiłem .
Może zaczniemy od prostej
y=log3 x+2
3y=x+2
x+2=3y
x=3y−2
y=3x−2
A teraz (tez nie myśle czy odwaracalna chodzi tylko o obliczenia
y=logx+3 z 5x−8
czyli jade z definicji
(x+3)y= 5x−8
z jednej strony mam x i tez z drugiej .jak wyciagnąć ten sam x ?
19 paź 20:02
chichi:
jak można takie rzeczy wypisywać..
19 paź 20:59
6latek:
To nie jest poprawne
należy rozpisać to tak
I tutaj podaję jak to powinno wyglądać .
Nawet chichi jeśli tak napisałes to i tak nie będe wiedział jak to poprawnie napisac
Proszę sie nie obrażąc na mnie
19 paź 21:04
chichi:
jest znacząca różnica pomiędzy log
3(x + 2), a log
3(x) + 2, a zapisy typu log
3x+2, tk już w
ogóle nie wiem co mają oznaczać, wybacz
19 paź 21:10
6latek:
Tak . Tutaj masz racje
Po prostu dzisiaj mam taki dzień . Pomyślalem o tym ze zapis bedzie niejednoznaczny ale
przyszli na chwilę goście i ...
Tak naprawde to czytam teraz o funkcjach odwrotnych w repetytorium i sa podane przykłady
Nie ma natomiast przykładów do obliczania funkcji odwrotnych do wykladniczej i logarytmicznej .
jest tylko podany przykład
y=ex i y=lnx
Więcej nie ma . Dlatego bardzo mi zależy jak wyznaczac wzory funkcji odwrotnych dla
wykladniczych i logarytmicznych
Dla wykladniczych mysle ze bedzie OK . natomiast dla logarytmicznych moze byc klopot i wlasnie
wyszedł
tak naprawde to chodzi o same obliczenia
Niechaj będzie
y=log(x−3)5x−8
Potem y= log(x−3)(5x−8)
19 paź 21:25
chichi:
ale zacznijmy od podstaw, kiedy w ogóle istnieje funkcja odwrotna?
19 paź 21:29
6latek:
Funkcja f(x) ma funkcje odwrotna wtedy i tylko wtedy kiedy jest wzajemnie jednoznaczna ( tzn
kiedy jest (na) i jest różnowartosciowa
19 paź 21:56
6latek:
Definicja jest taka
Mówimy że funkcja g: Y→X jest funkcja odwrotna do f:X→Y jeśli
a) ZW(f)=Y
b) ZW(g)=X
c) ∀x∊X(gof) (x)=x
jesli g jest funkcja odwrotną do f bedziemy pisac g=f1
19 paź 22:04
chichi:
czyli jest bijekcja, jak możemy mówić o bijekcji jak nawet nie wiemy na jakich zbiorach jest
określona funkcja, którą chcesz odwracać?
19 paź 22:04
6latek:
Dziedzina funkcji logarytmicznej D=(0,∞)
ZW=ℛ
Dziedzina funkcji wykladniczej to D=ℛ
ZW=(0,∞)
19 paź 22:13
chichi:
no, więc jeśli chcesz najpierw szukać funckji odwrotnej, musisz ją najpierw poprawnie określić,
a nie robić suche przekształcenia. myślę, że rozumiesz o co chodzi
19 paź 22:22
6latek:
Tak . Oczywiście
19 paź 22:27
6latek:
W podreczniku Gewert Skoczylas jest podana funkcja
| | 3 | | 3 | |
f(x)=y=log |
| (x+1) −Rozumiem ze jest to logarytm dziesiętny z |
| (x+1) |
| | 2 | | 2 | |
Jak wyznaczyć tutaj funkcje odwrotną?
20 paź 21:35
chichi:
@
6latek mógłbyś mi powiedzieć z jakiego telefonu korzystasz? Bo mógłbym wiele Twoich pytań
usunąć z tego forum jedynie za pomocą jednej aplikacji, która Ci bardzo ułatwi naukę
20 paź 22:13
6latek:
Ja mam telefon ale tylko do rozmow i wysylania wiadomosci
Oczywiscie dobry bo Samsung A50 .Z internetu nie korzystam z niego gdyż jesli jestem poza domem
to i tak nie mosze okularow do czytania.
Z internetu w domu korzystam z laptopa albo z komputera .
https://zapodaj.net/plik-LESFcNIGz1
20 paź 22:27
6latek:
I witaj
20 paź 22:29
20 paź 23:23
chichi:
wchodź w każdy link po kolei, wpisałem do aplikacji wzór funkcji, który podałeś. najpierw
wypisała aplikacja rzeczy, które Ci oferuje w związku z tą funkcja, na samym końcu wybrałem
jedną z opcji − wyznaczenie funkcji odwrotnej i pokazała każdy krok, który można dodatkowo
rozwinąć, gdzie pokazana jest dokładnie każda operacja z każdym przejściem i komentarzem
20 paź 23:27
6latek:
Naprawdę bardzo Ci dziękuje za poświęcony czas

W serialach azjatyckich(zwłaszcza chińskich) które oglądam każdemu kto pomógł to dziękują za
ciężką pracę co czynię
20 paź 23:38
chichi:
aplikacja się nazywa PhotoMath gdybyś był zainteresowany, jest darmowa
21 paź 07:19
6latek:
Tak.
21 paź 12:13