Pomoc w wytłumaczeniu
Wojtek: Rozwiąż równanie dla x ∈ h0, 2πi: sin x = −0,8 dla czego w tym zadaniu funkcja sinx
przecina prosta y=0,8 w 53,1stopnia ≈ 0,93
![](emots/2/pytajnik.gif)
Pomocy bo nie wiem juz jak to ugryść
6latek:
![rysunek](rys/158679.png)
na okresie <0,2π> równanie sinx=a na dwa rozwiązania
dla a>0 x
1= α
1 i x
2= π−α
1
dla a<0 masz x=π+α
1 i x
2= 2π−α
1
To widac na wykresie
sin(x)=0,8
Z tablic odczytuje ze α
1≈54
o mozna dokladnie (masz tam porawki ) i α
2≈180
o−54
o
Pytanie
Dlaczego piszesz ze sin54
o≈0,93?
Przeciez sin(x)≈0,93 napewno bedzie blizej kąta 90
o (zgaduje tak gdzies ponad 70
o) bo
przecież funkcja sin(x) jest funkcja rosnąca