log
baba: logx−3 (x−2)/(x2 +4) ≥ 1
nie mam pojecia jak to ugryzc
18 paź 18:39
wredulus_pospolitus:
1. założenia
2. 1 = logx−3(x−3)
a następnie logab ≥ logac ⇔ (a>0 ∧ b≥c) ∨ (a<0 ∧ b≤c)
18 paź 18:41
chichi:
a bzdury.. dla a < 0 logarytm wcale nie jest zdefiniowany.
18 paź 18:43
chichi:
rozpatrz, gdy 0 < a < 1, oraz a > 1
18 paź 18:43
baba: ale moge potem zapisac
(x−2)/(x2 +4) ≥ (x−3) po prostu?
18 paź 18:45
chichi:
założenia co doliczy logarytmowanej pozostają ogólne, co do podstawy logarytmu rozważamy, ze
względu na podział, o którym napisałem:
(1) a ∊ (0,1) wówczas jeśli loga(b) ≥ loga(c) to b ≤ c
(2) a ∊ (1,+∞) wówczas jeśli loga(b) ≥ loga(c) to b ≥ c
18 paź 18:49
wredulus_pospolitus:
oczywiście miało być a>1 i a<1 w warunkach
18 paź 18:49
baba: w sensie ale skad to bierzecie? Nie tak ze
x−3>0
(x−2)/(x2 +4) >0?
i ponawiam pytanie czy mozna tak
(x−2)/(x2 +4) ≥ (x−3) p
18 paź 18:58
chichi:
a Ty skąd to bierzesz?
18 paź 19:01
chichi:
bo ja z definicji funkcji malejacej i rosnacej, a teraz Ty uzasadnij swoje ruchy
18 paź 19:02
6latek:
Najpierw sobie zobacz na definicje logarytmu
warunki co do podstawy i liczby logarytmowanej .
18 paź 19:07
6latek:
Godz 18:58
| | x−2 | |
Tak mozesz zapisac ale dla x−3>1 czyli dla x>4 bo wtedy funkcja f(x)= logx−3 |
| |
| | x2+4 | |
jest funkcja rosnącą
Teraz zastanow sie jak zapiszesz nierównosc dla 0<(x−3)<1 −dla tych x
ow funkcja f(x)=
| | x−2 | |
logx−3 |
| jest funkcja malejąca |
| | x2+4 | |
18 paź 19:35
baba: chyba się pogubiłam, byłby ktoś w stanie w wolnym czasie to rozwiązać tak krok po kroku? Była
bym bardzo wdzięczna
19 paź 00:42