omj
świrek: hej, czy uważacie, że omj część korespondencyjna była trudna w tym roku? czy łatwa? (skończyła
się już)
18 paź 17:53
wredulus_pospolitus:
a wrzuć link do zadań
18 paź 18:02
18 paź 18:06
wredulus_pospolitus:
Tak szybko patrząc.
Dla 'typowego ucznia' zadania 4, 5, 6 powinny być rozwiązywalne.
Dla 4−5'wego ucznia zadanie 2 i 3 powinno być rozwiązywalne.
Zadanie 1 i 7 mogłyby sprawić jakieś większe problemy, ale tylko dlatego, że w szkołach nie
uczą nas 'kombinować'
18 paź 18:32
świrek: ja wysłałam wszystkie (zobaczymy z jakim skutkiem)
18 paź 18:33
świrek: najłatwiejsze moim zdaniem były zadania nr 1 oraz nr 7
najtrudniejsze moim zdaniem było zadanie nr 3
18 paź 18:35
wredulus_pospolitus:
To jaki Ci kąt wyszedł w '2'
18 paź 18:35
wredulus_pospolitus:
No to dajesz 3 ... jakie typy liczb powstawały z zapałek
18 paź 18:36
świrek: chyba 135
18 paź 18:36
wredulus_pospolitus:
nawet na pewno 135
18 paź 18:37
świrek: n≥8 w trzecim (wykazałam to)
18 paź 18:37
wredulus_pospolitus:
nie zrozumiałaś mnie ... w (3) zadaniu powstają konkretne liczba dla n = 2k i konkretna liczb
dla n=2k+1
Jakie to liczby
18 paź 18:38
świrek: nie rozumiem:(
jeśli n=2k
no to np. 44, 66, 454
jeśli n=2k+1
no to np. 45, 65
18 paź 18:43
wredulus_pospolitus:
nie
dla 1 zapałki − brak liczby
dla 2 zapałek mamy liczbę '1' suma 1
dla 3 zapałem mamy liczbę '7' suma 7
dla 4 zapałek mamy liczbę '
11'' suma 2
dla 5 zapałek mamy liczbę '
71' suma 8
dla 6 zapałek mamy liczbę'
111' suma 3
dla 7 zapałek mamy liczbę '
711' suma 9
dla 8 zapałek mamy liczbę'
1111' suma 4
dla 9 zapałek mamy liczbę '
7111' suma 10
dla 10 zapałek mamy liczbę'
11111' suma 5
itd.
widzisz jak powstają NAJWIĘKSZE możliwe liczby

Oto mi chodziło
18 paź 18:47
świrek: no używamy liczb, które składają się z najmniejszej liczby zapałek, czyli 1 i 7
18 paź 18:50
wredulus_pospolitus:
więc mamy dwie możliwości:
dla n= 2k mamy liczbę której suma cyfr będzie równa k
dla dowolnego k>0 zachodzi n = 2k > k <−−− czyli te liczby nigdy nie spełnią warunki zadania
dla n = 2k+1 mamy liczbę której suma cyfr będzie równa (k−1) + 7 = k+6
i teraz −−− kiedy n = 2k+1 = k+6

i masz rozwiązanie
18 paź 18:53
wredulus_pospolitus:
Tylko jeszcze dopowiem −−− to co napisałem o 18:32 sprowadza się do uczniów klasy 8

niższe
klasy niestety nie mają odpowiedniej wiedzy (znajomość wzorów) do rozwiązania zadań 4,5
18 paź 18:59
świrek: 11
18 paź 19:00
świrek: no ja jestem w ósmej klasie
18 paź 19:01
wredulus_pospolitus:
no dobrze ... zad 1 i 7 −−−− musiałbym pomyśleć nad tym, więc zostawmy to na później.
4. jak zrobiłaś
18 paź 19:02
świrek: y3−x3=p
(y−x)(y2+xy+x2)=p
jedno z tego jest równe 1, ponieważ p to liczba pierwsza (x i y też)
ten drugi nawias nie może być 1, bo to są całkowite
więc ten drugi
y−x=1
y=x+1
więc jedna z nich parzysta
jeśli y=2 (2 to jedyna parzysta pierwsza liczba)
to x=1 niemożliwe
czyli
x=2
y=3
no i wszystko się zgadza
27−8=19
koniec
18 paź 19:06
świrek: widziałam jak ktoś kiedyś rozwiązywał takim sposobem na forum
18 paź 19:06
świrek: ale oczywiście to rozwiązanie, które widziałam kiedyś było opublikowane przed konkursem
18 paź 19:07
wredulus_pospolitus:
Ok
5 zadanie −−− to kwestia narysowania przekątnej prostokąta i użycie tw. Pitagorasa aby
zobaczyć, że:
r12 = r32 − r22
a następnie napisać wzory na pola i mamy równość
18 paź 19:09
świrek: ok dzieki
18 paź 19:09
wredulus_pospolitus:
6. także raczej nie mam co pytać.
no dobra ... to jak podeszłaś do zad 1
18 paź 19:10
świrek: w pierwszym zadaniu to jak n>1 to liczba jest podzielna np.
n=2, czyli 1199 przez 11
n=3, czyli 111999 przez 111
itd.
ja to wykazałam, że gdy n>1 to liczba nie jest pierwsza
czyli n=1 to wtedy 19 i jest pierwsza
18 paź 19:11
wredulus_pospolitus:
masz rację
a ostatnie .. 7
18 paź 19:19
świrek:

suma wszystkich okienek 11+12...+29=380
380/5=76
c+d+e=b+h+g+f=a+i+k+l+o=z+r+s+n=t+u+w=76
c+d+e+b+h+g+f+a+i+k+l+o=228=3*76
(a+b+c)+(e+f+o)+i+k+l+h+g+d=228
2x76+i+k+l+h+g+d=228
i+k+l+h+g+d=76
to niemożliwe
ponieważ nawet biorąc 11,12,13...,16 czyli pierwsze sześć ze zbioru A={11,12...,29}
suma liczb 11+12+13+14+15+16>76
18 paź 19:38
wredulus_pospolitus:
okey
18 paź 19:45
wredulus_pospolitus:
no to widać, raczej dobrze Ci poszło −−− chyba tylko to z zapałkami Ci nie poszło, albo po
prostu się nie zrozumieliśmy.
18 paź 19:46
świrek: 
wydaje mi się, że to trzecie zadanie dobrze zrobilam, bo długo nad nim siedziałam, moze jest
faktycznie tak jak piszesz
jak coś się dowiem to dam znać (jeśli nie zapomnę oczywiście)
18 paź 19:50
świrek: @wredulus zamieścili dzisiaj rozwiązania

faktycznie z patyczkami źle (nie zrozumiałam polecenia hehe)
21 paź 13:50
wredulus_pospolitus:
Nie przejmuj się z tymi patyczkami −−− ja w pierwszej chwili myślałem o tym, że będą tworzone
'9' (jak tylko mamy wielokrotność 6 patyczków) i dopiero po jakimś czasie (gdy zacząłem się
przyglądać sprawie dokładniej − czyli zacząłem wypisywać jak to wygląda od najmniejszych n)
dotarło do mnie, że przecież 11 > 9 a zużywam mniej patyczków

Tak czy siak − mam nadzieję, że czujesz się dumna z tego, że rozwiązałaś tyle zadań i
rozwiązałaś je prawidłowo.
Moje gratulacje.
21 paź 14:09
świrek: Dziękuję. To przecież bardzo prestiżowa olimpiada. Odpowiednik OM

Mam nadzieję, że te zadania
z wykazywaniem były dobrze
21 paź 14:29