rysowANIE FUNKCJI
Ola: naszkicuj wykresy następujących funkcji
f(x) = (1/4)0.5x + 1
jak to zrobic? Czemu tu niektorzy robia funkcje odwrotna?
18 paź 17:19
. :
Bez bawienia się w funkcje odwortna
Zanim zaczniemy rysować to Zauważmy:
0.5x + 1 = 0.5(x + 2)
(1/4)0.5(x+2) = 4−0.5(x+2) = 2−2*0.5(x+2) =
= 2−(x+2)
Wiec rysujemy
h(x) = 2x odbijamy ja symetrycznie względem osi OX i dostajemy
g(x) = 2−x która przesuwamy o dwie jednostki w lewo i otrzymujemy
f(x) = 2−(x+2) czyli nasza funkcję.
18 paź 17:24
Ola: ale ja jestem ciekawa co daje ta funkcja odwrotna bo mialam to na zajeciach ale nie wiem czemu
tu to jest wykorzystywane
18 paź 17:47
chichi:
ale co to znaczy robić funkcje odwrotne? Ty masz naszkicować wykres funkcji f, a nie funkcji do
niej odwrotnej...
18 paź 18:27
wredulus_pospolitus:
chichi −−− teoretycznie ... rysujesz wykres funkcji odwrotnej a później odbijasz symetrycznie
względem y=x −−− naciągane, ale możliwe jako że na logarytmach ludzie mogą się czuć 'pewniej'
przy przekształceniach postaci funkcji.
18 paź 18:34
6latek:

jeśli chcesz sie popbawic to pewnie że możęsz
Rysujesz wykres funkcji odwrotnej do danej
Tutaj taka funkcja bedzie funkcja logarytmiczna bo funkcja odwrotna do funkcji wykladniczej
jest funkcja logarytmiczna
Potem wykres funkcji logarytmicznej odbijasz symetrycznie względem prostej y=x i masz wykres
swojej funkcji
Ale czy to naprawdę sie opłaca . Dla mnie to strata czasu .
Może to będzie herezja z mojej strony jak przy granicach ale ja taki wykres robiłbym tak
f(x)=y=2
−(x+2)
mam wzor robie tabelke (pare punktów wystraczy ) i rysuje wykres .Przeciez do potegi dodatniej
czy ujemnej umiemy podnosić .
18 paź 18:47
chichi:
@wredulus najpierw by trzeba tą funkcje dobrze określić, żeby dokonywać takich
przekształceń. nie wiem czy na ziemi się uczy takich metod.
18 paź 18:51