granica ciągu
kubarozruba: lim n→∞ √n2+n − n
lim n→∞ √n2+n − n = n(√1+1/n − 1) = ∞ * 0 = 0
Dlaczego to rozwiązanie jest bledne?
Wiem ze nalezy to rozwiazac przez sprzężenie ale dlaczego moja metoda nie działa?
18 paź 17:09
6latek:
Bo robisz żle
ma byc tak
18 paź 17:24
6latek: Teraz patrze a sam napisałem zle
18 paź 17:26
kubarozruba: tylko że w odpowiedziach jest wynik 1/2.
18 paź 17:53
wredulus_pospolitus:
6latek −−− serio

do autora −−− bo
∞*0 to SYMBOL NIEOZNACZONY

musisz przekształcić to.
zastosuj:
| | √a − √b | | √a + √b | | a − b | |
√a − √b = |
| * |
| = |
| |
| | 1 | | √a + √b | | √a + √b | |
tylko w tym przypadku zamiast
√b jest po prostu 'b'
a = n
2 +n
b = n
18 paź 18:06
6latek:
Serio .
Oglądalem to na trapezie i tak pokazał ze mozna bez mnozenia pezez sprzezenie .
Jednak potem od razu zastrzegł sie ze bedziemy takie granice robić przez sprzezenie
18 paź 18:16
6latek:
I zeby nie było .
ja takie granice w szkole liczyłem przez sprzęzenie . To od razu zastrzegam
18 paź 18:18