F. Odwrotna
1: Dobrze myślę że ta funkcja nie jest odwracalna w R?
R −> R
f(x) =
x²+1 dla x ≥ 0
2x−2 dla x < 0
Bo nie dla każdego y znajdziemy x, a jest R w R
16 paź 22:43
wredulus_pospolitus:
jeżeli mamy podane, że ma to być funkcja działająca R−>R, to nie jest to odwracalna funkcja
ponieważ ZW ≠ R
16 paź 23:06
1: Czyli tutaj nie jest odwracalna dla f: R −> R f(x) =
x²+1 dla x ≥ 0
2x−2 dla x < 0
a co z tym? Też nie będzie co nie?
Funkcja f : R → R zadana jest wzorem
f (x) =
2x − 2 dla x < 1
x2 − 2x + 2 dla x ≥ 1
Sprawdzić, czy jest odwracalna.
Wychodzi że nie jest bijekcją dla y ∊ <0,1) czyli tez nie jest odwracalna?
I dlaczego jest podane R −> R skoro R − > R \ <0,1)?
17 paź 15:36
1: a nawet jeśli byłoby tak napisane to czy wtedy możemy mówić o funkcji odwrotnej?
17 paź 15:40
1: i w 1) było podane że ma być odwracalna w R a tutaj nie zatem mogę to chyba ograniczyć i na tym
przedziale szukać
17 paź 15:43
1: poza tym jak wyznaczyć x z funkcji z deltą < 0 to nie ma sensu
17 paź 15:45
1: a dobra ( ) 2 + 1, ale spam niech ktoś pomoże
17 paź 15:47