Robin:
Podaj współrzędne punktów wspólnych prostej o podanym równaniu i wykresu funkcji f dla x <0, π/2>
a) y= 1/2 , f(x) = sinx
b) y = 1 , f(x) = tgx
Jak to zrobić czy to się oblicza czy jak

bo jak spojżałem na wykresy które sobie narysowałem czyli sinx i 1/2 to moim zdaniem przecinają się w P(π/4 , 1/2)
9 lut 11:53
Jakub:
Masz do policzenie współrzędne punktów wspólnych dwóch prostych, czyli rozwiązujesz układ równań.
y=1/2
y=sinx
co się sprowadza do sinx=1/2 takiego równania które masz rozwiązać w przedziale <0,π/2>. Rozw.: x=π/6 zobacz tabelkę
398
To że sobie to narysowałeś to dobry pomysł, bo widzisz że punkt przecięci w tym przedziale jest tylko jeden i możesz mniej więcej ustalić jaki on jest. Ja napisałem ogólny sposób rozwiązywania takich zadań z przecinającymi się prostymi.
9 lut 15:11
Robin:
dzięki... a kolejne moje pytanie odnośnie trygonometri jest takie,
Jak wygąda wykres funkcji -cosx czy też - sinx
10 lut 17:11