pytanie
tom: z2 + (2i − 1)z +1 +5i = 0
Δ = 4i2 − 24i − 3
z = (1−2i +/− √4i2 − 24i − 3) / 2
czy tak nalezt zostawic czy co jeszcze trzeba zrobic?
16 paź 21:51
6latek: No nie bo i2=−1 wiec 4i2=−4
16 paź 21:57
6latek:
Sprawa nastepna to taka
Liczba zespolona jest postaci z=a+bi a nie ai2+bi+c
16 paź 22:08
Mila:
Δ=−4−24i−3=−7−24i⇔
Δ=i
2*(7+24i)=i
2*(4+3i)
2
| | −2i+1−i(4+3i) | | −2i+1+i(4+3i) | |
z= |
| lub z= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | −2i+1−4i−3i2 | | −2i+1+4i+3i2 | |
z= |
| lub z= |
| |
| | 2 | | 2 | |
z=2−3i lub z= −1+i
16 paź 22:09
tom: Ale skąd się wzięła ta delta z i2
16 paź 22:30
Mila:
−7−24i=−1*(7+24i)
−1=i2
16 paź 22:35
tom: A jak wymyśliłaś to skrócenie (4+3i)2 to 7+24i
16 paź 22:48
Mila:
Z wzoru skróconego mnożenia − jakoś to "widziałam" i sprawdzałam.
Możesz zawsze próbować tak, jak pokazał kolega w drugim równaniu.
Kilka przykładów pamiętam: np. 2i=(1+i)2
−2i=(1−i)2
Jeśli rozwiążesz sporo równań , to też nabierzesz wprawy.
16 paź 23:26
tom: W sensie w którym drugim
16 paź 23:38