złożenie funkcji
123: czy tak samo jak f(x) = (x−2)2 + 4 można rozłozyć jako złożenie wyznaczając np f((0,5))
jako a(b(c(x)))) gdzie c(b) = b−4, c(x) = x−2, to można tak samo zrobić dla każdego np
wielomianu?
Np stopnia 3? Tutaj korzystamy z postaci kanonicznej ale co z np st >= 3?
16 paź 20:56
wredulus_pospolitus:
f(x) oczywiście można potraktować jako złożenie paru funkcji, np. takich (też taka kolejność
składania):
a(x) = x−2
b(x) = x2
c(x) = x + 4
16 paź 21:52
wredulus_pospolitus:
każdą funkcję 'nie elementarną' można by traktować jako złożenie wielu funkcji elementarnych
16 paź 21:53
123: i tak podałeś przykład f. kwadratowej ale rozumiem
16 paź 22:10
123: bo inne st. np 3 to spoko x+4 i potem f(x+4) = (x+4)3 czy coś ale dla np x3+2x2−3x+1 tak
strzelam żeby znaleźć
16 paź 22:11