Rozwiąż równania w zbiorze
Tom: z2 + (4i −2)z +2 +4i =0
16 paź 19:36
6latek: a=1
b=(4i−2)
c=2+4i
Δ=b2−4*a*c
Δ= (4i−1)2−4*1*(2+4i)
licz
16 paź 19:42
Tom: Do tego doszedłem ale co dalej
16 paź 20:57
Tom: Bo mogę z policzyć jako argumenty ale coś tego nie widze
16 paź 20:57
6latek:
Guzik prawda kolego
To bys napisał do czego doszedłeś
Ile ta delta wynosi ?
16 paź 20:59
Tom: 16i2 −32i −4
16 paź 21:00
6latek:
takie równanie rozwiazujesz tak samo jak normale równanie kwadratowe
czyli delta i z1 i z2
16 paź 21:00
Tom: No ale to wychodzi jakieś szaleństwo pod pierwiastiekm w tym wzorze na argument, i co dalej?
16 paź 21:01
6latek: Poczekaj chwile
16 paź 21:01
6latek:
16i2=−16
Δ=−20−32i
Tak bym to zostawił na chwile obecna
√Δ=√−20−32i
z1=
z2=
jak znajde ksiązke to wyslę Ci skan na wzory pierwiastków kwadratowych z liczby zespolonej
Niekiedy można tez znależc ze wzoru skroconego mnozenia (ja nie bardzo widze tutaj moze ktoś
inny )
16 paź 21:31
6latek:
Tak teraz pomyślałem
−20−32i=−(20+32i)
(x+yi)2=x2+y2+2xyi
weżmy 20+32i
[x2+y2=20
{2xy=32
Rozwiąz ten uklad i na końcu dodaj ten (−)
16 paź 21:41
Tom: Co?
Ja poszedłem w to podstawianie pod wzór na argument
I wyszło mi z = 1−2i + √−5−8i
Z2= 1−2i − √−5−8i
Czy tka można zostawić?
16 paź 21:45
6latek:
tak
16 paź 21:57
Mila:
z
2 + (4i −2)z +2 +4i =0⇔
z
2+2(2i−1)z+2+4i=0
Δ=−4*(5+8i)=4i
2(5+8i)
| | −4i+2−2i√5+8i | | −4i+2+2i√5+8i | |
z= |
| lub z= |
| |
| | 2 | | 2 | |
z=1−2i−i
√5+8i lub z=1−2i+i
√5+8i
16 paź 22:34
tom: Czyli nie mozna?
16 paź 23:07
6latek:
A dlaczego nie mozna ?
To tylko przekształcenia . Ja także sie ucze . Mila dobrze tłumaczy
−5−8i=−(5+8i) =−1(5+8i)
√−1*(5+8i)= √−1*√5+8i=i√5+8i
16 paź 23:20
Mila:
√5+8i nie da się w prosty sposób przedstawić. Przynajmniej ja tego nie widzę.
Możesz zostawić w postaci z 21: 45.
16 paź 23:31
6latek:
Tylko że ja zrobiłem błąd w zapisie .Kolega powinien go wyłapać
Ma byc tak
(x+yi)
2= x
2−y2+2ixy
Więc będzie
{x
2−
y2=20
{2xy=32
Klawisze obok a wzrok nie ten
16 paź 23:41
Mila:
Tak, zgadza się.
17 paź 00:05
Mila:
Dobranoc
17 paź 00:06
6latek:
Dobrej nocy

Też zaraz idę w kimono
17 paź 00:07