parametr
xyzz: Cześć, dlaczego w tym zadaniu nie trzeba dawać założenia Δ<0?
Wyznacz wartości parametru m dla których zbiorem wartości funkcji
f(x)=1/4mx2 + (m−1)x−m2+m+1 jest przedział <1;+∞)
ja dałem takie założenia: a>0, q=1 i Δ<0 a w odpowiedziach nie ma tego z Δ, mógłby mi to ktoś
wytłumaczyć?
16 paź 18:58
6latek: jak dasz założenie Δ<0 to znaczy ze nie ma miejsc zerowych
A ty masz parabole miec do góry więc raczej beda miejsca zerowe
16 paź 19:01
xyzz: ale a jest dodatnie i ramiona będą skierowane w górę a y wierzchołkowe= 1 więc z tego co mi się
wydaje parabola będzie nad osią x i nie będzie mieć miejsc zerowych, popraw mnie proszę jeśli
się mylę
16 paź 19:07
123: zauważ że a > 0 i q = 1 gwarantuje Ci brak miejsc zerowych~
16 paź 19:12
123:
16 paź 19:12
123: możesz dopisac ten warunek ale jest on podzbiorem zbioru m dla których a > 0 i q = 1
16 paź 19:12
xyzz: tak, zauważyłem to ale sądziłem w takim razie, że dodając to założenie i tak powinien wyjść
taki sam wynik jak bez niego, a wychodzi mi inny i nie do końca rozumiem dlaczego nie wolno go
dodać
16 paź 19:16
6latek:
No tak masz racje. pomyliłem z x=−1 .Wyobrażnia poleciala na x=−1 zamiast x=1
Zdarza sie

Wiesz ja myśle tak
W zadanie nie pytają o ilośc miejsc zerowych, jakie te miejsca zerowe sa 9dodatnie ujemne czy
róznych znaków
Pytaja tylko o zbior wartosci
Zwłaszcza tak jak piszesz miejsc zerowych nie będzie
16 paź 19:16
xyzz: 123: już chyba mi się zgadza, obliczyłem że pisząc ten warunek wychodzi mi nierówność
m3−3m+1<0 i wydaje mi się, że to nie jest już na poziomie szkoły średniej, więc automatycznie
wychodzi na to że oczekują tylko napisania tych pozostałych dwóch założeń
16 paź 19:33
6latek:
Tak bo musiałbyś liczyć w ogóle inna delte
tak tylko do wiadomości
Dla równania postaci
x
3+px+q=0
jesli
Δ=0 to sa pierwiastki rzeczywiste w tym jeden co najmniej dwukrotny
Δ>0 jeden rzecczywisty i dwa zespolone sprzeężone
Δ<0 trzy rózne pierwiastki rzeczywiste (np do po0liczenia wzory Cardano)
16 paź 20:20
xyzz: dobra, dzięki wielkie za pomoc
16 paź 21:45
123: jaki ma to sens xd x3...
16 paź 22:14
123: a dobra spoko
16 paź 22:15
16 paź 22:34