proszę o rozwiązanie
anna: rozwiąż równanie
4cos3x *cosx = 2cos2x + √3
16 paź 18:57
6latek:
Dziele równanie przez 2
| | √3 | | π | |
2cos(3x)*cos(x)= cos(2x)+ |
| cos |
| =U{p[3}}[2} |
| | 2 | | 3 | |
| | π | |
2*cos(3x)*cos(x)= cos(2x)+cos |
| |
| | 3 | |
Prawa strona wzor cosα+cosβ=
natomiast lewa strona wzor
| | cos(α−β)+(cos(α+β | |
cosα*cosβ= |
| |
| | 2 | |
Przynajmniej tak bym próbował
Może jest prościejszy sposob ale trza próbować
16 paź 20:36
Mila:
wzór: cos(x−y)+cos(x+y)=2cosx cosy
2*(cos(3x−x)+cos(3x+x) )=2cos(2x)+
√3
2cos(2x)+2cos(4x)=2cos(2x)+
√3⇔
2cos(4x)=
√3
dalej sama?
16 paź 23:41
6latek:
Dobry wieczór

Czyli w sumie niepotrzebnie dzieliłem to przez 2 na początku
16 paź 23:46