Znaleźć dziedzine naturalną funkcji, proszę o pomoc
huki: ∫(x) = √x2 − 9
16 paź 18:35
6latek: f(x)=√x2−9 tak ma byc ?
jeśli tak to x2−9≥0
Rozwiąz ta nierownośc
16 paź 18:52
Monika: Tę powyższą nierówność rozłożysz na (x−3)(x+3)
z czego otrzymasz x=3 lub x=−3. To są miejsca zerowe.
Narysuj na osi liczbowej parabolę ramionami w górę.
Zamaluj pełne kółka na −3 i 3.
Pytają się o wartości nad osią lub na osi.
Zatem x należy do przedziału od (− nieskończ. do −3> U <3, do +nieskończ. )
To jest dziedzina.
16 paź 23:47