Rozwiąż równanie
Marciej12: Rozwiąż równanie
ex − e−x >2
16 paź 18:29
6latek:
e
2x−2e
x−1>0
(e
x)
2−2e
x−1>0
(e
x−1)
2>0
dalej sam
16 paź 18:50
ABC:
1) czy odróżniasz równanie od nierówności?
2) możesz podstawić e
x=t , gdzie t>0
| | 1 | |
wtedy masz t− |
| >2 , możesz mnożyc przez t stronami nie zmieniając dzióbka |
| | t | |
16 paź 18:51
6latek:
ABC
ja nie robiłem podstawienia gdyz ex jest zawsze dodatnie więc sie nie martwie o zwrot
czy dobrze myślę ?
16 paź 18:55
Marciej12: Oczywiście, że nierówność, małe przejęzyczenie

Do etapu podstawienia i wyliczenia dwóch pierwiastków też doszedlem tylko mam problem z
dokończeniem ponieważ nie wiem czy dałem na pewno dobre przedziały
16 paź 19:42
6latek:
No to jakie dałes te przedziały?
Teraz zastanów sie kiedy nierównośc (ex−1)2>0 jest spełniona ?
Dla każdej liczby rzeczywistej oprocz 0 bo dla (ex−1)2=0 a ma byc >0
16 paź 19:48
Marciej12: Dalem t∊ (−∞; 1−√2) v (1+√2; +∞)
16 paź 19:51
Marciej12: No i jak z tych dwóch przedziałów podstawiłem
Z pierwszego przykładowo −10 czyli
−102 − 2(10) − 1 > 0
Czyli spełnia
Z drugiego przykladowo 10 czyli
102 − 2(10) − 1 > 0
Czyli również spełnia
Wiem ze bład polega na skierowaniu "dzióbka" tylko nie wiem czemu
16 paź 20:02
6latek:
Zrobiłes podstawienie e
x=t i t>0
t
2−2t−1>0
Tu juz widac wzor skroconego mnozenia (t−1)
2= t
2−2t−1
nawet jeśli nie widzisz
Δ= b
2−4ac= 4−4=0
| | b | |
bedzie jeden pierwiastek podwójny t1,2=− |
| =2/2=1>0 |
| | 2a | |
podstawienie
e
x=t
e
x=1
e
x=e
0
x=0
albo e
x=1
lne
x= ln1
xlne=0 x=0 sprawdz jeszcze raz
16 paź 20:05
ABC:
oj plamę dałeś (t−1)
2=t
2−2t+1
16 paź 20:17
6latek:
16 paź 20:22
Kondzik: A skąd sie wzial tam logarytm, wytkumaczysz?
16 paź 21:52
6latek:
logab=c ⇔gdy ac=b
To teraz zeby rozwiazac równanie wykładnicze postaci
ac=b to trzeba zlogarytmowac obie strony równania logarytmem przy podstawie a
5x=34
logarytmuje logarytmem przy podstawie 5
log5 5x= log534
x=log5 34
Tutaj w tym przykladzie musze zlogarytmowac logarytmem przy podstawie (e) a taką podstawe ma
logarytm naturalny
16 paź 22:06