matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Dwumian Newtona
6latek:
W którym wyrazie rozwinięcia dwumianu
2
(
3
√
x
+
)
12
x
nie występuje x ? Może to zapisałbym tak
2
(x
1/3
+
)
12
i to na razie tyle co moge wymyślec
x
16 paź 13:32
wredulus_pospolitus:
12
a
wyrazy będą miały postać
(
3
√
x
)
a
*(2/x)
12−a
więc sprawdzasz kiedy a/3 = a−12
16 paź 13:38
6latek:
a
=a−12
3
a=3a−36 2a=36 a=18 Więc wychodzi ze k>n Powinno chyba byc tak
12
a
(
3
√
x
)
12−a
*(2/x)
a
Wtedy bedzie
12−a
=a
3
12−a=3a a=3 bedzie to wyraz czwarty
16 paź 13:52
. :
Ehhh... Niepotrzebnie odwróciłem
12−a
16 paź 14:00
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick