zad
askaaaaa: nie wykonujac dzielenia oblicz reszte z dzielenia
w(x)=x3−5x4+6x+1 f(x)=x−3
8 mar 13:36
Sophie: W(3)= 33−5*34+6*3+1
w tym, że 5x4 powinno byc raczej 5x2
8 mar 13:40
Julek:
Twierdzenie o reszcie

Jeśli dzielimy przez (x−r) to reszta z dzielenia to W(r), więc
Reszta to :
W(3) = 27 − 45 + 18 + 1 = 1
8 mar 13:46
askaaaaa: chodiz mi tez o dizelenie
(x5+2x3−2x2+x−2)(x2+x−1)
8 mar 13:52
askaaaaa: a x
4+6x
2−x−2 reszta −6
8 mar 13:53
askaaaaa: 6 sory
8 mar 13:54
askaaaaa: (x5+2x3−2x2+x−2)(x2+x−1) chodzi mi o to umei ktos
8 mar 13:57