Płaszczyzna
6latek:
Zaznacz na płaszczyznie punkty których wspólrzędne spełniaja daną funkcje zdaniową (dwóch
zmiennych )
1)x2+y2=(x+y)2: x∊R,y∊R
Mi to przypomina równanie okręgu ale to nie jest prawidłowa odpowiedz .
16 paź 10:38
ite:
Podnieś do potęgi prawą stronę i uprość otrzymane równanie.
16 paź 11:32
6latek:
Witaj

x
2+y
2=x
2+2xy+y
2
0=2xy
2xy=0
x*y=0 ⇔x=0 lub y=0
Gdy x=0 to wtedy wszystkie punkty na osi OY
gdy y=0 to wtedy wszystkie punkty na osi OX
Właśnie odpowiedz jest taka ze wszystkie punkty na osi OX i OY
dziękuje
16 paź 11:39
ite:
16 paź 11:43