Monotonicznośc funkcji
6latek:
| | 5 | |
Funkcja y= |
| nie jest monotoniczna w całej dziedzinie (nie jest funkcja rosnąca) |
| | x | |
jest ale przedziałami więc nie możemy zapisać ze x∊(−
∞,0)U(0,
∞) tylko x∊(−
∞,0),(0
∞)
czy sa jeszcze jakieś znane funkcje dla których nie możemy zapisac że są albo rosnące albo
malejące w calej swojej dziedzinie ?
16 paź 00:36
. :
y = tgx i Analogicznie y = ctgx
A takie które są przedziałami rosnące i przedziałami malejace to y = sinx, y = cosx.
y = (x−a)(x−b)(x−c)
16 paź 01:03
6latek:
Dzięki i dobrej nocy
16 paź 01:20