Nierównośc
6latek:
Łatwo wykazac (wykaż to) ze dla dowolnych liczb a
,a
2 b
1,b−2 prawdziwa jest nierównośc
Schwarza
|a
1*b
1+a
2*b
2|≤
√a12+a22*
√b12+b22
| | x | |
Korzystając z tej nierówności wyznacz największą wartośc funkcji f(x)=√x+4*√1− |
| |
| | 2 | |
|x+y|≤|x|+|y|
jak podniose obie strony do potegi drugiej to dostane
(x+y)
2≤x
2+2|x|*|y|+y
2
x
2+2xy+y
2≤x
2+2|x|*|y|+y
2
Ale to mi nic nie daje
|a
1b
1+a
2b
2|
2=(a
1b
1+a
2b
2)
2=
(a
12b
12)+[2*a
1*a
2*b
1*b
2]+(a
22b
22)≤a
12+a
22+b
12*b
22
Tu sie zatrzymuje
15 paź 20:19
6latek:
≤(a12+a22)*(b12+b22)
15 paź 20:29
6latek:
15 paź 23:24
ite:
Niech f(x)=√x+4*√1−(x/2) 0≤x≤2
Może w ten sposób (jeśli gdzieś robię błąd, to proszę o poprawienie):
Oba składniki sumy przyjmują tylko wartości nieujemne, więc
√x+4*√1−(x/2)=|√x+4*√1−(x/2)|
Przekształcam
|√x+4*√1−(x/2)| = |1*√x+2√2*√2*√1−(x/2)| =
|√x+4*√1−(x/2)| = |1*√x+2√2*√2[1−(x/2)]| =
= |1*√x+2√2*√2−x|≤√12+(2√2)2 * √(√x)2+(√2−x)2
|a1*b1+a2*b2| ≤ √a12+a22 * √b12+b22
= √1+8*√x+2−x = 3*√2
16 paź 11:09
6latek:
Dzięki ite
Pózniej sobie poszukam dowodu tej nierównosci
Twoja odpowiedz do zadania jest dobra
16 paź 11:43