Potega
Tom: (cos π/12 + isin π/12) 24
Wyznacz liczbę i zaznacz na płaszczyźnie zespolonej
Rozumiem że jakoś muszę skrócić te sinusy cos I potem skorzystać ze wzoru na potęgę liczb
zespolonych? Czy źle myślę? Czy może ktoś podpowiedzieć jak to zrobić
15 paź 17:58
Oliwia i Antek :
| | π | | π | |
z=|z|(cos |
| +isin |
| ) |
| | 12 | | 12 | |
u nas |z|=1 bo przed nawiasem nic nie stoi
| | π | | π | |
z24=124(cos 24* |
| +isin 24* |
| ) |
| | 12 | | 12 | |
z
24=1(cos2π+isin2π)
cos2π=1
sin2π=0
z
24=1(1+i*0)= 1+0i
Liczba zespolona jest para liczb tutaj będzie (1,0)
15 paź 18:18