Podzielność
Oliwia i Antek :
Wykaż że liczba
817−279−913 jest podzielna przez 45
817=(34)7
279=(33)9
913=(32)13
(34)7=(32*32)7=(32)7*(32)7=
(33)9= (32*3)9 =(32)9*39=(32)7*(32)2*39=(32)7*34*39= (32)7*313
(32)13=(32)7*(32)6
(32)7[(32)7−313−(32)6]
(32)7− jest podzielne przez 9
Teraz trzeba wykazac że nawias kwadratowy jest podzielny przez 5
Musi byc tak . Cyfra jedności tej liczby jest albo 5 albo 0
97 ostania cyfra to 9
313 ostania cyfra to 31=3 ,32=9 33=27 34=81 35=243 ... 313 ostania cyfra to 3
96 ostania cyfra to 1
Cyfra jedności liczby w nawiasie kwaratowym jest cyfra 9−3−1=5
Stad cała liczba jest podzielna przez 5
taki pomysł na to
15 paź 15:41
mydlix: 817−279−913=328−327−326=326(9−3−1)=326*5=45*324
15 paź 15:46
Oliwia i Antek :
No tak

.
Znacznie prościej
Nawet w odpowiedzi jest wskazówka zeby przekształcic do postaci 9
13*5
15 paź 15:51