Prawdopodobienstwo
Karol: P(A'∩B)=0.2
P(A∩B')=0.3
P(A'∩B')=0.1
Sprawdz, czy zdarzenia A i B sa niezalezne.
Nie moge dojsc do rozwiazania. Moglby ktos pomoc
15 paź 11:47
ite:
Dasz radę to policzyć, korzystając z kilku wzorów (przydatnych do matury), ale nie
uwzględnionych w tablicach maturalnych.
Opierają się na rachunku zbiorów.
A\B = A∩B' → P(A\B) = P(A∩B')
A\B = A\(A∩B) → P(A\B) = P(A)−P(A∩B)
A\B = (A∪B)\B → P(A\B) = P(A∪B)−P(B)
A'∩B' = (A∪B)' → P(A'∩B') = P[(A∪B)'] = 1−P(A∪B)
Te wzory plus wzór na prawdopodobieństwo sumy zdarzeń wystarczą do obliczenia P(A), P(B) oraz
P(A∩B).
15 paź 13:00
ABC:
standardowe zadanie

A∩A'=∅ i A∪A'=Ω , więc P(B')=P(A∩B')+P(A'∩B')=0,4 czyli P(B)=0,6
teraz
analogicznie P(A')=P(A'∩B)+P(A'∩B')=0,3 więc P(A)=0,7
P(A)*P(B)=0,42 natomiast P(A∩B)=1−0,2−0,3−0,1=0,4
15 paź 13:06
Karol: Dziękuję wam bardzo.
15 paź 15:11