Porównywanie liczb
Oliwia i Antek :
Porównaj liczby a i b
a=2350 i b=3174
14 paź 23:55
ben:
teraz porównaj
4175 i 3174
15 paź 00:02
Oliwia i Antek :
Tu już chyba wiem
2350=(22)175= 4175
2350>3174
następny przykład jest taki
a=4100−3150 i b=450+375
a−b
4100−3175−(450+375)=
(450+375)(450−375)−(450+375)=(450+375[(450−375)−1]
jak zbadać wartośc 450−375−1 ?
15 paź 00:13
ABC:
4
50=(4
2)
25=16
25
3
75=(3
3)
25=27
25
wniosek?
15 paź 09:35
Oliwia i Antek :
Witaj

Wniosek jest taki że to wyrażenie w nawiasie kwadratowym będzie <0
15 paź 09:43
Oliwia i Antek :
I teraz można zapisać że
4100−3150<450+375
15 paź 09:47