plaszczyzna
tom: zaznacz na plaszczyznie zespolonej
{z ∊ ℂ: Arg z = π/6}
{z ε ℂ: Arg z2 ∊ (π/3 , π/2) }
14 paź 23:55
Oliwia i Antek :
z=x+yi
lub
z=|z|(cosφ+isinφ)
====================
jaki kąt masz zaznaczyć?
π/6 No to go zaznacz
z2=z*z=(|z|*|z|)*[cos(φ+φ)+isin(φ+φ)]
Możesz sobie sam wyprowadzic ten wzór
I tego masz że (φ+φ) jest z jednym z argumentów iloczynu z*z
Więc zaznacz ten kąt
15 paź 00:35
tom: jak skróciłeś ten iloczyn do [cos(φ+φ)+isin(φ+φ)] ?
co dokładnie oznacza ta dziedzina ∊ (π/3 , π/2) } ? Bo jak ktos to robil to widziałem ze ulegla
ona zmianie ale nie pamietam dlaczego. Jak mam wyznaczyc ten kat bez danych?
15 paź 01:02
Oliwia i Antek :
Przy mnożeniu liczb zespolonych argumenty sie dodaje do siebie
To oznacza ze argument tego iloczynu zawarty jest pomiedzy π/3 i π/2 czyli Argz2∊(60o,90o)
15 paź 01:15
15 paź 09:19
Tom: Ale dla z2 (π/3 , π/2)
To dla z mam zaznaczyć (π/6 , π/4) dlatego że tam we wzorze dodane się dwa razy te kąty?
15 paź 15:58
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
z2 = z*z = |z|2*(cos β + isinα)2 = |z|2( cos2α − sin2α + 2i*sinαcosα) =
= |z|2( cos(2α) + isin(2α) ) <−−− wzory trygonometryczne się kłaniają
15 paź 17:20
Tom: Tak juz wiem ale chodzi o to zaznaczeni kata
15 paź 17:27