równania
Oliwia i Antek :
Rozwiązac równania w liczbach rzeczywistych
1) x2−2√2*x+y−2√y+3=0
2) x2+5y2+4xy+2y+1=0
3) 4x2+9y2+16z −4x−6y−8z+3=0
14 paź 23:40
chichi:
(1) x2 − 2√2x + y − 2√y + 3 = (x − √2)2 + (√y − 1)2
(2) x2 + 5y2 + 4xy + 2y + 1 = (x + 2y)2 + (y + 1)2
skorzystaj z własności: a2 + b2 = 0 ⇔ a = 0 ⋀ b = 0
15 paź 05:34
Good: 3 (2x−1)2+(3y−1)2+(4z−1)2=0
15 paź 08:21
Good: opusciłes kwadrat
15 paź 08:21
Oliwia i Antek :
Dziękuje bardzo

Z tymi dwoma zmiennymi jakoś mi trudniej to idzie
15 paź 08:55