liczby zespolone
tom: czemu pierwiastki z √−2i to i −1 oraz 1−i
skąd to dokładnie sie bierze? Bo ogólny zamysł rozumiem że np pierwiastek 4 stopnia z −1 ma
1 −1 i oraz −i ale tam nie wiem skąd wzieła sie tak jedynka
14 paź 19:24
Oliwia i Antek :
Czy masz zamiar pamiętać wszystkie pierwiastki liczb zespolonych ?
Masz wzór i podstaw do niego i będziesz wiedział dlaczego .
Jedyne co bym pamiętal to p{−1) √i i 3√1 i to tez nie wiadomo czy CI sie przydadza
14 paź 19:47
. :
Czy poznałeś wzór na pierwiastkowanie liczb zespolonych?
14 paź 19:52
. :
Albo na piechote:
(x + iy)
2 = − 2i
x
2 + 2ixy − y
2 = − 2i
Czyli mamy układ rownan:
| ⎧ | x2 − y2 = 0 czyli cześć rzeczywista | |
| ⎩ | 2xy = −2 czyli cześć urojona |
|
Rozwiąż ten układ równań z dwoma niewiadomymi.
14 paź 19:55
tom: aa w takim sensie. Nie myslalem ze moze takie proste to jakos widac i ze to po prostu ma jakis
sens a nie ze z tego wzoru to wynika
14 paź 20:02
Oliwia i Antek :
Tak. Pierwiastek kwadratowy jest jeszcze prosty
Nawet jeszcze pierwiastek stopnia trzeciego bo do potęgi trzeciej jeszcze w miarę prosto
podnieść
A co jeśli będzie np stopnia czwartego czy ósmego?
pamiętasz wzory skróconego mnożenia na potęgę czwarta czy wyższą ?
Popatrz jaka byłaby tu mordęga
Dlatego masz wzór na pierwiastkowanie liczb zespolonych a go znasz
14 paź 20:11
Mila:
zapamiętaj!
(1−i)2=1−2i+i2=−2i
z=√−2i⇔
z=√(1−i)2
z=1−i lub z=−1+i
14 paź 22:05
Oliwia i Antek :
Rozwiązać równania w liczbach rzeczywistych
1) x2−2p[2}*x+y+2√y+3=0
2) x2+5y2+4xy+2y+1=0
3) 4x2+9y2+16z2−4x−6y−8z+3=0
14 paź 23:35
Oliwia i Antek :
Nie tutaj . Przepraszam .
14 paź 23:36