pytanie
tom: czy
_
z * z = IzI2
14 paź 16:15
Mariusz:
Niech z = x+yi gdzie x,y ∊ℛ
(x+yi)(x−yi)=x2−xyi+xyi − y2i2
(x+yi)(x−yi)=x2 − (−y2)
(x+yi)(x−yi)=x2+y2
Z drugiej strony
moduł liczby zespolonej to odległość punktu reprezentującego liczbę zespoloną
od początku układu współrzędnych
zatem z twierdzenia Pitagorasa mamy
|z| = √(x−0)2+(y−0)2
|z| = √x2+y2
Ostatecznie
x2+y2 = (√x2+y2)2
x2+y2 = x2+y2
L = P
14 paź 16:36
Mariusz:
Może lepiej byłoby napisać że moduł to odległość między punktem
reprezentującym liczbę zespoloną a początkiem układ u współrzędnych
14 paź 16:39