Pierwiastek w potedze
3Silnia&6: Jak obliczyc 10√2?
wynik na kalukatorze to 25.95
ale jak kalukator to liczy ? Wiedzac, ze √2 to 1.41 jak mam podniesc 10 do potegi 1.41
Da sie to obliczyc recznie ?
wychodze na pare godzin, z gory dziekuje za odpowiedz
14 paź 11:26
. :
10√2 = a ⇔ log a = √2 z takiej postaci możesz wyznaczyć 'a'
14 paź 11:35
Monika: Otwierasz tablice logarytmów dziesiętnych i szukasz wyniku 1,4142. Mając go, w pierwszej
rubryce odczytasz, dla jakiej liczby jest wynik 1,4142.
14 paź 12:51
ABC:
da się to obliczyć na przykład jako e
√2ln10
a do obliczania e
x masz na przykład słynny szereg szybko zbieżny e
x=1+x+x
2/2+x
3/6+.....
i w ten sposób mając tablicowe wartości
√2 i ln 10 możesz to obliczyć kartką i długopisem
tylko po co w dobie komputerów to robić ?
14 paź 15:51
Mariusz:
ABC zawsze mogą mu odciąć prąd albo nie będzie w stanie za niego zapłacić
ABC no dobrze ale przydałoby się dla zadanej dokładności oszacować liczbę potrzebnych wyrazów
Mógłbyś to pokazać
14 paź 17:24
ABC: Mariusz weźmie solarny kalkulator , Słońca mu tak łatwo nie zakryją , choć za 50 lat już będą
opłaty za oddychanie i za korzystanie ze Słońca prawdopodobnie też , ty możesz jeszcze tego
dożyć

A szacowanie liczby wyrazów jest np tu w paragrafach 15,16:
https://web.sgh.waw.pl/~lpawel/Analiza/TO3.pdf
14 paź 17:56
Mariusz:
Solarny kalkulator to całkiem niezły pomysł
Problem w tym że oszukują i zamiast tego jakieś g na baterie sprzedają
Ja kiedyś taki miałem ale przypadkowo popsułem
(Lubiłem się nim bawić i chyba na niego usiadłem ale to było za dzieciaka)
Ty pewnie pamiętasz jeszcze czasy suwaków logarytmicznych
50 lat to ja nie dożyję w mojej rodzinie circa 90 lat to było max
W normalnych warunkach oczekiwałbym że moje życie jest gdzieś na półmetku
ale przez to że np jakość żarcia wiadomo jaka jest to pewnie już mi mniej zostało
niż do tej pory przeżyłem
Ostatnio bawiłem się np w wyznaczanie postaci ogólnej wielomianów ortogonalnych
Dla każdego wielomianu ortogonalnego mamy dwie drogi wyznaczenia postaci ogólnej
1) przez równanie rekurencyjne
2) przez równanie różniczkowe
W przypadku wielomianów Czebyszowa łatwo wyprowadzić
zarówno równanie rekurencyjne jak i równanie różniczkowe
wychodząc z tego że Tn(x) = cos(n*arccos(x))
Po rozwiązaniu równania rekurencyjnego moją ulubioną metodą
dostałem podwójną sumę w której zamiana zmiennych indeksujących
oraz zamiana kolejności sumowania ułatwi obliczenia
Nie jestem jednak pewny czy poprawnie wykonałem zmianę kolejności sumowania
oraz nie mam pomysłu na policzenie wewnętrznej sumy
W podejściu z równaniem różniczkowym zabrakło mi warunków początkowych
aby obliczyć wyrazy a0 oraz a1
(Dla wielomianów Czebyszowa mogę wysłać moje dotychczasowe obliczenia
gdybyś chciał rzucić okiem)
Jeżeli chodzi o wielomiany Hermite to wychodząc z równania rekurencyjnego
udało mi się uzyskać funkcję tworzącą
Przy pierwszej próbie rozwinięcia funkcji tworzącej w szereg
potęgi przy t mi nie pasowały do iloczynu Cauchyego ale
wyraziłem jeden z czynników w postaci sumy dwóch szeregów
(tylko o wyrazach parzystych i tylko o wyrazach nieparzystych)
i jakoś się udało
Przy podejściu z równaniem różniczkowym tak jak w przypadku
wielomianów Czebyszowa brakowało mi warunków początkowych
Hindusi pokazywali jak wyprowadzić wzór Rodriguesa dla wielomianów Hermite
ale ich pomysł nie działał na pozostałe wielomiany ortogonalne
Przydałoby się też pokazać że wielomiany takie jak
Czebyszowa , Hermite , Laguerre, Legendre
są ortogonalne
A i coś o zastosowaniu
np wiem że są używane w numeryce do interpolacji
14 paź 20:27
3Silnia&6: Dziękuje, liczyć ręcznie to nie chce, ale metoda działania się przyda.
Pierwszy raz się spotkałem dzisiaj z pierwiastek w potędze i nie miałem nawet pomysłu jak
oszacować wynik.
Skoro 10 do 3 to 10 pomnożone przez siebie 3 razy, no to 10 do √2 trzeba pomnożyć 10 przez
siebie 1.41 razy... a tego nie wiedziałem jak zrobić.
Dzięki, wszystko jasne. Chociaż jestem trochę zawiedziony, że jest to takie skomplikowane
14 paź 21:32
Maciess: Czyli raczej panowi rozminęłi się twoim pytaniem. Raczej chodziło ci jak wgl rozumieć ten
napis. Jesli jestes uczniem to postaraj się w swoim podręczniku znaleźć rozdział a'la 'potęga
o wykładniku wymiernym'. Pewnie będzie definicja i wytłumaczenie. Potem pewnie pojawi się
rozdział 'potęga o wykładniku rzeczywistym'. Zapoznaj się i z tym i takie zapisy powinny już
być dla ciebie jasne

Pewnie na yt będą jakies materiały gdzie ktos dobrze tłumaczy jakby podręcznik sie zapodział.
14 paź 23:07
14 paź 23:25
Maciess: No jednak wybrałbym coś z nowszych treści. Uczen może sie poważnie przestraszyć napotykając
zwrot 'kres gorny'
14 paź 23:46
Oliwia i Antek :
14 paź 23:48
Adamm: Ah tak.
To zapotrzebowanie na obliczenia dziwnych liczb bez kalkulatora
15 paź 04:33
Adamm:
"Skoro 10 do 3 to 10 pomnożone przez siebie 3 razy, no to 10 do √2 trzeba pomnożyć 10 przez
siebie 1.41 razy... a tego nie wiedziałem jak zrobić."
Bzdura. Jeśli r to liczba wymierna to wiadomo czym jest ar
am/n = n√am
Ta analogia trochę działa... ale potem zastanawiamy się co to jest a2/3? a4/6?
Wyobraź sobie teraz że chcesz aπ
To co, bierzesz a3, a3.1, a3.14...
Niby jakaś intuicja była ale już jej nie ma.
Po prostu masz funkcję, dla liczby wymiernej r masz ar
Ta funkcja jest monotoniczna, wiadomo. Można to łatwo pokazać
Liczby rzeczywiste to "przerwy" między liczbami wymiernymi.
Więc skoro i tak ax jest monotoniczna na liczbach wymiernych, jeśli x jest niewymierna,
mamy zbiory {ar :r < x} oraz {ar : r > x}. Pytamy o jakąś liczbę rzeczywistą pomiędzy tymi
zbiorami.
Okazuje się że jest tylko jedna, i nazywamy ją ax.
15 paź 04:50