13 paź 23:26
wredulus_pospolitus:
wybacz ... ale nie rozumiem Twojego pytania
13 paź 23:47
13 paź 23:49
13 paź 23:50
tom: w sensie skad wzieli ze teta to pi
13 paź 23:53
Oliwia i Antek : z=−1 inaczej zapiszesz to z=−1+0 x=−1 y=0
|z|=
√(−1)2+02=
√1=1
Teraz patrzysz dla jakiego kąta φ cosφ=−1 i sinφ=0
Teraz wykres funkcji sinusα i cosinus α przed oczy i widzisz ze tak jest dla kata φ=−π lub
dla kata φ=π
Ale argument czyli ten kąt musi byc w zakresie (0,2π) stad nasze φ=π
I to cała mecyja
14 paź 00:15
tom: ale skąd w z0 wzieli cos π/4
skoro we wzorze jest (θ + 2kπ) / n
i co zrobic z tym 2kπ ?
bo to przeciez wychodzzi
(π + 2kπ)/ 0 + i sin ...
14 paź 15:13
tom: juz wiem nieważne
14 paź 15:18
. :
Mamy
4√−1
Czyli n = 4, więc k=0,1,2,3
I oodstaiwamy kolejno
| | θ + 2kπ | | θ + 0 | | π | |
Dla k=0 mamy |
| = |
| = |
| |
| | n | | 4 | | 4 | |
| | θ + 2kπ | | θ + 2π | | 3π | |
Dla k=1 mamy |
| = |
| = |
| |
| | n | | 4 | | 4 | |
Dla k=2 mamy... Itd.
14 paź 15:19