13 paź 22:54
ABC:
pierwiastek z 2 to moduł liczby zespolonej 1+i
13 paź 23:01
tom: a te kąty do cos i sin?
13 paź 23:06
Oliwia i Antek : np
z
1= 1+i
x=1 i y=1 bo przy i stoi 1
|z|= p[x
2+y
2}=
√1+1=
√2
Liczba leży w 1 cwiartce wiec
| | y | | 1 | | √2 | |
sinφ= |
| = |
| = |
| stad φ=π/4 |
| | |z| | | √2 | | 2 | |
| | x | | 1 | | √2 | |
cosφ= |
| = |
| = |
| |
| | |z| | | √2 | | 2 | |
Postac trygonometryczna
Tez φ mozesz obliczyc z tangensa (tutaj latwo
| | y | | 1 | |
tgφ= |
| = |
| =1 a tg=1 w 1 cwiartce jest dla kąta 45o czyli π/4 |
| | x | | 1 | |
Teraz druga liczba zespolona (postac trygonometryczna i mwsz wzor podany na ,mnoizenie liczb
ze4spolonych −argumenty sie dodaje
Przy dzieleniu liczb zespolonych w postaci trygonometrycznej argumenty sie odejmnuje
13 paź 23:11